Breaking News
zaterdag, 09 november 2002 12:29

Aflevering 3: het tonen van berouw

Geschreven door  Dar Altarjama
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
De ramadaan is begonnen en we hebben alweer een paar dagen achter de rug, de spits is afgebeten. We hebben de gunsten van deze maand bekeken, maar wat is het volgende? Met een schone lei beginnen ten opzichte van Allah (VVIH)! Wat betekent het beginnen met een schone lei? At-Tawba, dus het tonen van berouw en het vragen om vergeving van Allah (VVIH). Als we denken aan het tonen van berouw, dan denken de meeste onder ons dat dat alleen voor de grote zonden geldt, dus als iemand iets heeft gestolen of zijn gebed niet heeft verricht, alcohol drinkt. Zij denken dat je dan pas berouw moet tonen aan Allah (VVIH). Iedereen heeft echter het tonen van berouw nodig. Alle moslims, er zijn altijd wel zonden die je begaat.

De ramadaan is begonnen en we hebben alweer een paar dagen achter de rug, de spits is afgebeten. We hebben de gunsten van deze maand bekeken, maar wat is het volgende? Met een schone lei beginnen ten opzichte van Allah (VVIH1)! Wat betekent het beginnen met een schone lei? At-Tawba, dus het tonen van berouw en het vragen om vergeving van Allah (VVIH). Als we denken aan het tonen van berouw, dan denken de meeste onder ons dat dat alleen voor de grote zonden geldt, dus als iemand iets heeft gestolen of zijn gebed niet heeft verricht, alcohol drinkt. Zij denken dat je dan pas berouw moet tonen aan Allah (VVIH). Iedereen heeft echter het tonen van berouw nodig. Alle moslims, er zijn altijd wel zonden die je begaat.

Laten we eens kijken wat wij allemaal doen, zonden waarvoor wij berouw moeten tonen:

 • Ongehoorzaamheid aan de ouders.
  Hoe vaak vraagt onze moeder iets van ons en denken we: “Ach ja, laat maar, ik heb nu geen zin.” Zijn we vergeten dat Allah (VVIH) ons vroeg om onze ouders te gehoorzamen en dat als onze ouders tevreden met ons zijn, dat Allah (VVIH) dat dan ook is? Deze zonde staat op de vierde plaats, het is erger dan het drinken van alcohol! Moge Allah ons op het rechte pad leiden.
 • Het nalaten van het fadjr (gebed vóór zonsopgang)
  Dit verplichte gebed wordt door velen van ons vergeten. Ook het niet op tijd bidden van de andere gebeden is verboden. De Profeet (vzzmh2) zei: “Hij die twee gebeden samenvoegt zonder een geldige reden, komt heel dicht bij de grote zonden.” Dit geldt dus ook voor het fadjr gebed.
 • Zonden die wij een tijd geleden begingen maar nu niet meer, maar waarvoor we nog geen berouw hebben getoond. Als je nog geen berouw hebt getoond, staat deze zonde nog steeds in je boek geschreven totdat je oprecht berouw toont, dan wordt deze verwijderd.

Dit waren de grote zonden, maar wij moeten ook berouw tonen voor de vele kleine zonden die wij begaan, en voor het feit dat wij het zo moeilijk vinden om ze na te laten.

 • Het bewaken van onze kuisheid.
 • Het ondankbaar zijn tegenover Allahs gunsten.
 • Tijden waarop wij Allah niet gedenken en bezig zijn met verkeerde dingen. Staat Allah (VVIH) bij ons wel op de eerste plaats of gaan er een tal van andere dingen aan vooraf?
 • Roddelen.
 • De hardheid van onze harten. Huilen wij nog om de zonden die wij hebben begaan, om onze broeders en zusters in andere delen van de wereld?
 • Blijheid tijdens het begaan van de zonden.

De Profeet (vzzmh) zei: “Tevredenheid over het begaan van de zonde is bij Allah erger dan de zonde. En het verdriet om het feit dat je een bepaalde zonde niet kon begaan is bij Allah erger dan de zonde. En als je tijdens het verrichten van de zonde je best doet om je van de mensen te verstoppen en je vergeet dat Allah (VVIH) jou ziet, is dit bij Allah (VVIH) erger dan de zonde.”
Wij moeten hierbij niet vergeten dat Allah (VVIH) ervan houdt om ons te vergeven en dat wij hier vooral niet aan moeten twijfelen, de volgende overlevering zegt: “Mensen, toon berouw aan Allah en vraag om vergeving, ik vraag meer dan honderd keer per dag om vergeving.” De Profeet (vzzmh), de beste der mensheid, hij toonde honderd keer per dag berouw, hoe vaak moeten wij het dan doen?

De Profeet (vzzmh) zei ook: “Allah (VVIH) komt naar de aardse hemel in het laatste derde deel van de nacht, en roept: ‘Is er iemand die berouw toont, dan accepteer Ik het. En is er iemand die om vergeving vraagt, dan vergeef Ik hem.’” Dus elke nacht komt Allah (VVIH) zelf naar ons toe, is het dan zo moeilijk om een klein halfuurtje vóór fadjr op te staan om berouw te tonen, zelfs nadat je deze overlevering hebt gehoord? Waarom hebben wij deze kleine moeite er niet voor over?

At-Tabarani verhaalt dat de Profeet (vzzmh) zei: “De engel aan de linkerkant (dus degene die onze zonden noteert) houdt zijn pen zes uur lang na het verrichten van de zonde omhoog, als de dienaar dan berouw toont schrijft hij de zonde niet op.” Zoveel kansen die we van Allah (VVIH) krijgen, onze zonden worden niet eens direct opgeschreven, terwijl de goede daden zo snel mogelijk worden genoteerd en we worden er ook nog eens tien keer zoveel voor beloond! Soebhaan Allah (Verheerlijkt is Allah)!

Laten we ook naar de volgende overlevering kijken:
“Allah (VVIH) heeft een deur gemaakt op dezelfde dag dat Hij de hemelen en de aarde schiep. De breedte van deze deur is net zo groot als een reis van 70 jaar. Deze deur zit aan de westkant. Hij laat deze deur tot de dag des oordeels open.” De Profeet (vzzmh) vroeg aan de metgezellen of zij wisten wat deze deur was, zij antwoordden: “Nee, Boodschapper van Allah.” De Profeet zei: “Deze deur is de deur van berouw.” Hier zien we de Barmhartigheid van Allah (VVIH) weer naar voren komen, Hij heeft deze optie al jaren voordat wij geschapen waren voor ons opengehouden. Kun je na het horen van deze woorden nog steeds te lui zijn om berouw te tonen?

De deur zit aan de westkant, omdat de deur pas wordt gesloten wanneer de zon in het westen ondergaat.

De Profeet (vzzmh) zei ook: “Een dienaar die een zonde begaat, daarna goed de wassing verricht en vervolgens twee rakaat 3 bidt en om vergeving vraagt, Allah (VVIH) vergeeft hem.” Zo makkelijk is het om berouw te tonen. Wat houdt ons nog tegen? Allah (VVIH) weet dat de mens fouten maakt en daarom maakt hij het zo makkelijk voor ons, het enige wat we hoeven te doen is het tonen van berouw!

Maar nu, wat houdt het oprecht tonen van berouw in? Tawba bestaat uit drie dingen, heb je die volbracht dan heeft Allah (VVIH) jou insja’ Allah (met Gods wil) vergeven.

Deze drie punten zijn:

 • Het tonen en hebben van spijt van de zonde die je hebt begaan.
 • Stoppen met het begaan van de zonde.
 • De intentie hebben deze zonde nooit meer te begaan.

We zien dat deze drie delen te maken hebben met het verleden, het heden en de toekomst, dus je wilt deze zonde nooit meer begaan. Want om berouw te tonen voor een zonde en er vervolgens weer opnieuw aan te beginnen, heeft geen enkel nut. Het wordt pas vergeven als je de zonde nooit meer wil begaan.

Ik hoop dat we Allah (VVIH) vanaf nu af aan om vergeving gaan vragen, want dat is wat Hij van ons wil, en dat is wat wij nodig hebben.
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
1 Verheerlijkt en Verheven is Hij.

2 Vrede en zegeningen zij met hem.

3 Een rakaa is een eenheid van het islamitische gebed. Een gebed bestaat uit meerdere eenheden.

 

Amr Khaled
vertaald door: Dar Altarjama

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Gelezen: 95245 keer Laatst aangepast op donderdag, 13 december 2012 22:11

Media

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld