Breaking News
dinsdag, 19 november 2002 22:46

Het tonen van berouw

Geschreven door 
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Ramadan is begonnen, en we hebben al weer een paar dagen achter de rug, de spits is afgebeten. We hebben de gunsten van deze maand bekeken, maar wat is het volgende? Een schone lei beginnen met Allah Soebhanahoe wa ta 'ala!! Wat betekent een schone lei beginnen? Attawba, dus het tonen van berouw en het vragen van vergeving van Allah. Als we aan berouw tonen denken, dan denken de meeste van ons dat dat alleen voor de grote zonden geldt, dus als iemand heeft gestolen, of zijn salaat niet heeft verricht, alcohol drinkt, en dat je dan pas je berouw moet tonen voor Allah.

Ramadan is begonnen, en we hebben al weer een paar dagen achter de rug, de spits is afgebeten. We hebben de gunsten van deze maand bekeken, maar wat is het volgende? Een schone lei beginnen met Allah Soebhanahoe wa ta 'ala!! Wat betekent een schone lei beginnen? Attawba, dus het tonen van berouw en het vragen van vergeving van Allah. Als we aan berouw tonen denken, dan denken de meeste van ons dat dat alleen voor de grote zonden geldt, dus als iemand heeft gestolen, of zijn salaat niet heeft verricht, alcohol drinkt, en dat je dan pas je berouw moet tonen voor Allah. Iedereen heeft het tonen van berouw nodig. Alle moslims, er zijn namelijk altijd wel zonden die je verricht.

Laten we eens kijken wat wij allemaal doen, zonden waarvoor wij berouw moeten tonen:

- Ongehoorzaamheid aan de ouders
Hoe vaak vraagt onze moeder iets van ons, en dan denken we ach jah, laat maar, ik heb nu geen zin... Zijn we vergeten dat Allah aan ons vroeg om onze ouders te gehoorzamen, en dat als onze ouders tevreden zijn met ons, dat Allah dat ook is. Deze zonde staat op de vierde plaats, erger dan het drinken van alcohol. Moge Allah ons op het rechte pad leiden.

- Het nalaten van het Fajr-gebed.
Dit verplichte gebed wordt door velen van ons vergeten. Ook het niet op tijd bidden van de andere gebeden is verboden. De profeet zei: "Hij die twee gebeden samenvoegt zonder een geldige reden, komt erg dichtbij de grote zonden (kabaa-ir)." Dus ook het fajr-gebed.

- Zonden die wij een tijd geleden deden, maar nu niet meer, maar nog geen berouw ervoor hebben getoond.
Als je nog geen berouw hebt getoond, staat deze zonde nog steeds in onze boek, tot dat wij oprecht berouw tonen, dan wordt deze verwijderd.

Dit waren de grote zonden, maar berouw moeten wij ook tonen gezien onze vele kleine zonden die wij ook verrichten, en dat wij het zo moeilijk vinden om ze na te laten.

  • Bewaren van kuisheid
  • Het niet danken van Allah's gunsten.
  • Tijden waarop wij Allah niet gedenken en bezig zijn met verkeerde dingen.

Staat Allah wel bij ons op de eerste plaat van ons lijstje, of gaan er een tal van andere dingen aan vooraf?

  • Roddelen.
  • De hardheid van onze harten.

Huilen wij nog om onze zonden die wij hebben verricht, en om onze broeders en zusters in andere delen van de wereld??

- Als je tijdens het verrichten van de zonden er blij mee was dat je dat deed.
De profeet s.a.w. zei: "Het tevreden zijn over het verrichten van de zonde, is bij Allah erger dan de zonde zelf. En het verdriet om het feit dat je een bepaalde zonde niet kon doen, is bij Allah erger dan de zonde zelf. En als je tijdens het verrichten van de zonde je best doet om je van de mensen te verstoppen en je vergeet dat Allah jou ziet, is dat bij Allah erger dan de zonde zelf." Wij moeten hierbij niet vergeten dat Allah ervan houdt om ons te vergeven, en dat wij vooral niet moeten twijfelen, de volgende overlevering zegt: "O mensen toon berouw aan Allah en vraag om vergeving, en ik vraag vergeving meer dan honderd keer per dag." De profeet s.a.w., de beste onder de mensheid, toonde honderd keer berouw per dag...en hoe vaak moeten wij het dan doen?

De profeet s.a.w. zei ook: "Allah komt naar de aardse hemel in het laatste derde deel van de nacht, en roept: "Is er iemand die berouw toont? dan accepteer ik hem. En is er iemand die om vergeving vraagt, dan vergeef ik hem."

Dus elke nacht, komt Allah zelf naar ons toe...is het dan zo moeilijk om een klein halfuurtje voor Fajr op te staan om je berouw te tonen, nadat je deze overlevering hebt gehoord?? Waarom hebben wij deze kleine moeite er niet voor over??

Attabraani verhaalt dat de profeet s.a.w. zei: "De engel van de linkerkant (dus hij die onze zonden noteert) houdt zijn pen zes uur lang na het verrichten van de zonde op, als de dienaar dan berouw toont, schrijft hij de zonde niet op."

Zoveel kansen die we van Allah krijgen. Onze zonden worden niet eens direct opgeschreven, terwijl de goede daden zo snel mogelijk worden genoteerd, en we worden er ook nog tien keer zoveel voor beloond!! Soebhana Allah!! Laten we ook naar de volgende overlevering kijken:

"Allah heeft een deur gemaakt, op dezelfde dag dat Hij de hemelen en de aarde schiep. De breedte van deze deur is net zolang als een reis van 70 jaar. Deze deur is aan de westkant. Hij laat deze deur open tot de Dag des Oordeels. De profeet vroeg aan de metgezellen of zij wisten wat deze deur was, zij antwoordden : "Nee, boodschapper van Allah." De profeet zei: De deur is de deur van berouw."

Hier zien we de Barmhartigheid van Allah weer naar boven komen, hij heeft deze optie voor ons opengehouden jaren voordat wij geschapen waren. Kun je na het horen van deze woorden nog steeds te lui zijn om berouw te tonen? De deur is aan de westkant, omdat wanneer de zon van het westen opkomt, de deur pas wordt gesloten.

De profeet zei ook: "Een dienaar die een zonde verricht, en daarna goed de wassing verricht, en daarna twee rak3aat bidt en daarna om vergeving vraagt, vergeeft Allah hem."

Zo makkelijk is het om berouw te tonen, wat houdt ons nog tegen?? Allah weet dat de mens fouten maakt, en daarom maakt hij het zo makkelijk voor ons, het enige wat we hoeven doen is het tonen van berouw!!

Maar nu, wat houdt oprecht berouw tonen nou in? Tawba bestaat uit drie dingen, heb je die volbracht, dan heeft Allah jou Insha Allah vergeven. Deze zijn:

  • Het tonen en hebben van spijt van de zonde die je hebt begaan.
  • De zonde stoppen.
  • De intentie hebben deze zonde nooit meer uit te voeren. 

We zien dat deze drie delen te maken hebben met het verleden, heden en toekomst, dus je wil nooit meer deze zonde begaan. Want om berouw te tonen van een zonde en er vervolgens weer opnieuw aan te beginnen heeft geen enkele nut. Het wordt pas vergeven als je nooit meer de zonde wil begaan.

Ik hoop dat we Allah Soebhanahoe wa ta ' ala vanaf nu af aan om vergeving gaan vragen, want dat is wat Hij van ons wil, en dat is wat wij nodig hebben!!

Amr Khaled

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Gelezen: 122705 keer Laatst aangepast op donderdag, 13 december 2012 22:11

Media

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld