Breaking News

DE ONTZUILING VAN DE SUPERMARKT

  • donderdag, juni 21 2001
  • Geschreven door  Saliha Bochhah
Verzuiling is een oud Nederlands woord, althans een woord dat vroeger veel gebruikt werd. Als je de Dikke van Dalen erop na slaat, zal het woord zeker niet ontbreken. Het is een echt woord, in die zin dat het woord bestaat, maar tegenwoordig weinig of niet gebruikt wordt tenzij men naar het verleden verwijst. Ik kan me nog van de middelbare school herinneren dat verzuiling betekent dat de samenleving verdeeld wordt in groepen waarbij elk groep op basis van levensbeschouwelijke visie, politieke voorkeur en sociaal-economische gesteldheid gekenmerkt wordt.
Verzuiling is een oud Nederlands woord, althans een woord dat vroeger veel gebruikt werd. Als je de Dikke van Dalen erop na slaat, zal het woord zeker niet ontbreken. Het is een echt woord, in die zin dat het woord bestaat, maar tegenwoordig weinig of niet gebruikt wordt tenzij men naar het verleden verwijst. Ik kan me nog van de middelbare school herinneren dat verzuiling betekent dat de samenleving verdeeld wordt in groepen waarbij elk groep op basis van levensbeschouwelijke visie, politieke voorkeur en sociaal-economische gesteldheid gekenmerkt wordt.

In de jaren na de tweede wereld oorlog, eind jaren 50 is er in Nederland een 'grootschalige' verzuiling op gang komen. De verzuiling bracht destijds niet alleen scheidslijnen aan die van confessionele aard zijn maar ook van sociaal economische aard. Omroepen, dagbladen, sportclubs, hobbyclubs, scholen en later zelfs supermarkten werden ieder in een eigen zuil geplaatst. Als de coming out van Homo's destijds geaccepteerd werd, bestond er waarschijnlijk ook een Homozuil. Dit zou niet verwonderlijk zijn, aangezien verzuiling gekenmerkt wordt door homogene subculturen. Een toepasselijke naam voor een toepasselijke groep, zou je zeggen.

Zo heeft ook de supermarkt een periode van verzuiling moeten ondergaan. Ik kan me nog goed herinneren dat ik bijvoorbeeld nooit de Spar in durfde te gaan. Wanneer ik daar mijn boodschappen deed voelde ik veel afstandelijkheid, ik voelde me bekeken, nagegaapt en alles behalve op mijn gemak. Ik voelde me daar gewoon niet thuis. Ook had de Spar in mijn ogen een Christelijk inslag. Ik weet niet wat het precies was, maar in mijn ogen kwamen daar ook alleen maar Christelijke mensen. Zo nu en dan zag ik een oud vrouwtje met een uitgezakte zwarte kous. En mijn buren die Christelijk waren deden daar ook altijd hun boodschappen. Op een dag, tijdens de landelijke verkiezingen stond ik aan de kassa met een mevrouw te praten, die aan mij vroeg waarop ik wilde gaan stemmen. Ik bedacht me later dat ik dat in mijn situatie en nog wel in de Spar maar beter niet had moeten vertellen. Ik heb gezegd dat ik op D66 ging stemmen. De vrouw keek teleurgesteld, maar dat weerhield mij er niet van om te vragen waarop zij ging stemmen. Het antwoord kon ik uiteraard wel verwachten, "de GVP wat anders" antwoordde zij. Mijn hypothese werd bevestigd en ik wist niet hoe snel ik daar weg moest komen. Alleen in tijden van noodboodschappen durfde ik daar nog eens voet over de drempel te zetten.

Ik ben vervolgens op zoek gegaan naar een nieuwe supermarkt. Ik heb een lijst met supermarkten opgesteld en ik ben voor mezelf het lijstje afgegaan. Dirk van de Broek en de Edah, zijn meer voor de gewone arbeider, de PVDA is waarschijnlijk de partij, de wat meer linkse socialist zou hier waarschijnlijk ook zijn brood en uiteraard tomaten kunnen kopen, non-religieus, wel geloof in de IK en zo nu en dan misschien in Karl Marx. Groenwoud en biologische supermarkten zijn zeer zeker voor de milieubewuste mens, Groenlinks is wel heel toepasselijk, maar iemand die lid is van Natuurmonumenten, het Groenfront, het Wereld Natuurfonds en Greenpeace zou hier ook van harte welkom zijn. Non-religieus, steun en kracht worden vooral uit Yogalessen en Reiki geput. AH is zonder meer weggelegd voor de gegoede burgerij, VVD de partij, het individu de religie en kapitaal het uitgangspunt. Voor de sociale onderlaag van de bevolking bestaan natuurlijk supermarkten zoals de Aldi en de Lidle. De massa die hier zijn inkopen doet wordt tevreden gesust met overblijfselen en afdankers van de gegoede supermarkten. Deze groep onthoudt zich van zowel religieuze als politieke deelname, want overleven is al moeilijk genoeg.

Vanaf het midden van de jaren zestig heeft zich een proces van ontzuiling voorgedaan. Er is dan sprake van toenemende communicatie en contacten. Ook de supermarkten zijn wat meer met elkaar in het reine gekomen door supermarktenconcentratie. Konmar, de fusie van onder andere Groenwoud, Vomar en Torro is een hier een voorbeeld van. Islamitische supermarkten zijn er nog niet. Voorlopig moeten Moslims het doen met de Kanaalstraat en een beetje Muiderpoort. Of misschien wel genoegen nemen met het assortiment Hallal voeding van de AH. Weliswaar niet om de Moslimgemeenschap ten goede te komen, maar meer om in te spelen op de vrije marktwerking. Want waar een gat in de markt is, is geld, en waar geld is, is…(ehhhhh)… Ach ik weet het niet meer...

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 12223 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Chahrazad vertelt...

1 Reactie

  • Reactielink jan woensdag, 13 februari 2008 12:04 Geplaatst door jan

    Een mooi geschreven stuk!
    Ik vraag me echter wel af of de de gene die dit schreef zichzelf realiseerd dat ze erst eigenlijk een stuk schrijft tegen de verzuiling van de (Nederlandse) maatschappij en vervolgens haar stuk afrond met het pleiten vóór verzuiling (een specifiek islamitische supermarkt).
    Naar mijn mening is dit hypocriet en ondoordacht. Ik zal immers als (autochtone) atheïst (die wellicht verschillende hallal lekkernijen wil proberen)in deze islamitische supermarkt even hard met de nek aangekeken worden als u voorheen in een \"christelijke\" supermarkt.

Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld