Breaking News

Snorren en baarden af!

  • donderdag, sept 27 2001
  • Geschreven door  Saliha Bochhah
Ik hoor net op het nieuws van Sky-radio dat allochtone meisjes beter zijn in rekenen dan voorheen. Zij rekenen bijna evengoed als de allochtone jongens. Marokkaanse meisjes stijgen op taalgebied echter boven de allochtone jongens uit. Een onderzoek van het CBS wijst dit uit. Een lichtpuntje zou je kunnen zeggen na de donkere dagen van de aanslagen in de VS, die vooral gekenmerkt worden door paniek, angst, wantrouwen, haat en geweld.
Ik hoor net op het nieuws van Sky-radio dat allochtone meisjes beter zijn in rekenen dan voorheen. Zij rekenen bijna evengoed als de allochtone jongens. Marokkaanse meisjes stijgen op taalgebied echter boven de allochtone jongens uit. Een onderzoek van het CBS wijst dit uit. Een lichtpuntje zou je kunnen zeggen na de donkere dagen van de aanslagen in de VS, die vooral gekenmerkt worden door paniek, angst, wantrouwen, haat en geweld.

Het is nu ruim twee weken geleden en de naschokken van het drama zijn nog steeds voelbaar.
Als ik mijn ogen en oren dicht kon doen in deze crisistijd, had ik dat gedaan. Hoeveel kan een mens nog verdragen. Het nieuws, de kranten, de radio en de mensen om mij heen berichten over niets anders dan de aanslag. Als dit al niet genoeg was, word ik ook nog op de hoogte gesteld van de recente aanslagen op Moslims ‘hier’ in Nederland.

Zo heeft een onbekende rechtse groepering een moskee in Vlissingen bedreigd. Kort na de aanslag wordt bij dezelfde moskee een ruit ingegooid. Omwonenden zijn bang en plakken massaal pamfletten voor de ramen om vreemdelingenhaat tegen te gaan. Vlak hierna worden
ook Moslimorganisaties het slachtoffer van (bedreiging met) geweld.

Brandstichtingen, bekladdingen, vernielingen en bedreigingen zijn na de aanslag dus aan de orde van de dag. Niet alleen moslims lijden hieronder, ook andere bevolkingsgroepen uit de Nederlandse samenleving zijn het mikpunt geworden van belaging en geweld. In Rijssen werd een Syrisch-orthodoxe kerk en in Drachten een asielzoekersschool in brand gestoken. Met de leuzen ‘Jullie moeten dood' proberen de daders (die waarschijnlijk al langer, voordat de aanslag gepleegd werd) haat jegens etnische minderheden te uiten.

Ik heb me 14 jaar lang veilig gevoeld in dit land. Maar door de recente gebeurtenissen ben ik daar niet meer zo zeker van. Deze crisis en de daarmee gepaard gaande vooroordelen jegens hele bevolkingsgroepen, moet en mag voor sommige groepen niet de doorslaggevende reden zijn, om mijn leven en dat van anderen te terroriseren. Ik heb te lang gevochten om racisme te bestrijden, haat te voorkomen en stereotypen en vooroordelen de wereld uit helpen, om nu op te geven. Ik ben bereid om opnieuw te vechten tegen stigmatisering, hokjesgeest, verdeeldheid en haat.

Minister Van Boxtel (van integratiebeleid) heeft na een gesprek met allochtone jongeren gezegd dat mensen die zich schuldig maken aan zulke (‘ kleine terreur’) tegen Moslims, zullen worden
opgespoord en berecht. Hoezo, kleine terreur? Het is grote terreur. Wat hebben Moslims gedaan om op deze manier belaagd te worden? Zijn het de pubers in Ede die deze weerzienwekkende en trieste acties hebben opgeroepen? Ik geloof het niet! Mensen die haat koesteren jegens moslims en etnische minderheden hebben eindelijk een vrijbrief om onopgemerkt hun opvattingen in daden om te zetten.

Terrorisme moet zeer zeker bestreden worden, maar niet ten koste van onschuldige en kwetsbare mensen. Want, Wie is een terrorist? Een vriend van mij vertelde laatst dat men bij rampen kreten roept zoals ‘ramen en deuren dicht!’. Nu lijkt de kreet ‘snorren en baarden af!’ meer op zijn plaats. Om in ieder geval veilig over straat te kunnen lopen. Dit was een grap, maar op dit moment zou het heel goed de werkelijkheid kunnen zijn. Hoeveel slachtoffers moeten er vallen voordat wij inzien dat geweld niets oplost?

Ik wil geen nieuws meer horen, geen beelden meer zien en verwijten meer verdragen. Het enige dat ik wil is het tolerante Nederland weer terug. Al is het meer tolerantie in theorie dan in de praktijk. Liever schijnbare tolerantie dan uitgesproken haat, want een illusie koesteren is minder erg dan een nachtmerrie beleven.

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 12589 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Chahrazad vertelt...
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld