Breaking News

Onze Marokkaanse Held

  • donderdag, dec 05 2002
  • Geschreven door  Saliha Bochhah
Wie is de grootste oen uit het Big Brother huis? Inderdaad, Mustapha. Hij studeert rechten? Als hij uit het Big Brother huis komt mogen ze van mij de deur gesloten houden bij de rechtenfaculteit. Mijn god, het ergste is dat hij op tv ook nog gaat verkondigen dat hij het slecht doet als vertegenwoordiger van de islamitische gemeenschap in Nederland. Ja, zeg dat wel, en hoe? Ondanks dat ik het programma Big Brother verafschuw, kijk ik ernaar. Ik kijk er vooral naar omdat ik elke keer weer benieuwd ben naar de 'zorgvuldige' uitspraken over de Islam van Musthapa.
Wie is de grootste oen uit het Big Brother huis? Inderdaad, Mustapha. Hij studeert rechten? Als hij uit het Big Brother huis komt mogen ze van mij de deur gesloten houden bij de rechtenfaculteit. Mijn god, het ergste is dat hij op tv ook nog gaat verkondigen dat hij het slecht doet als vertegenwoordiger van de islamitische gemeenschap in Nederland. Ja, zeg dat wel, en hoe? Ondanks dat ik het programma Big Brother verafschuw, kijk ik ernaar. Ik kijk er vooral naar omdat ik elke keer weer benieuwd ben naar de 'zorgvuldige' uitspraken over de Islam van Musthapa. Zo heb ik een uitzending gezien, waarin één van de bewoners aan Mustapha vroeg wanneer iemand verplicht is om te vasten. "Oh"…antwoord Mustapha…."als je een jaar of achttien bent". Hoe niet-Moslim moet je zijn om te weten dat dit antwoord niet juist is. Ik denk dat Musthapa zelf achttien jaar was toen hij voor het eerst vastte. Wellicht was dit een verspreking of hij slaapwandelde, want slapen doet hij namelijk graag. Ik heb het hem voor deze keer vergeven, maar wat daarna kwam was alles behalve correct.

Op de vraag wanneer je nou een Moslim kan worden, antwoord Mustapha op één van zijn medebewoners…"ja gewoon…..de vijf zuilen….". Wat de vijf zuilen? De vijf zuilen van een gebouw. Werkelijk…ik wilde naar Almere rennen en die jongen flink heen en weer schudden. Maar ach, ook nu weer dacht ik, hij is nog maar 21. Mijn vergiffenis duurde echter maar kort, iemand van 21 en die ook nog rechtenstudent is, kan toch wel beter praten. Is hij misschien nog niet met zijn studie begonnen? Moest hij wellicht voor het programma een titel onder zijn naam hebben. Ik bedoel, je kan moeilijk Musthapa en daaronder Marokkaan zetten. Alhoewel dat misschien beter was geweest, want behalve het feit dat hij Marokkaans is, heeft hij niks anders laten zien. Ik moet zeggen dat zijn djellaba en feshoedje weinig indruk op me hebben gemaakt. Mijn vader heeft er van elk drie in de kast liggen. Wat ik wel heb gezien, is dat hij een slechte rechtenstudent is met bovendien een zeer beperkte vocabulaire. Ik zie hem al als advocaat in de rechtbank staan en aan de rechter verklaren "edelachtbare….of mijn cliënt nou schuldig is of niet ehh…dat boeit me niet".

Ik hoor zijn medebewoners en mensen om me heen wel eens zeggen dat hij soms heel intelligent uit de hoek kan komen. Welke hoek? Ik heb die intelligente dingen helaas nog niet mogen ervaren. Waarom hij populair is? Ik weet het niet. Ik heb me laten vertellen dat waarschijnlijk de hele Marokkaanse gemeenschap (in Nederland) op hem stemt. Dan vraag ik me af, waarom? Omdat hij het zo goed doet. Wat doet hij dan? Behalve slapen, slapen, slapen en in zijn actieve momenten, het boeit me niet roepen. Zijn populariteit baart me eigenlijk zorgen. Het is toch verontrustend, de Marokkaanse gemeenschap is diep gezonken door te stemmen op deze zogenaamde held. Ik maak namelijk deel uit van die Marokkaanse gemeenschap en ik wil me niet aangesproken voelen. Ik wil niemand beledigen, maar soms denk ik echt dat het vooral die Marokkaanse tuthola's zijn die op hem stemmen. Ik zie de generatie van mijn vader namelijk niet zo snel een gsm-tje pakken en doorbellen dat die Mustapha ish een goeie jongen die ish goed doen.

Er is ook een pluspuntje aan dit verhaal en dat is dat ondanks dat ik hem een ongelooflijke oen vind, het hem best gun om te winnen. Ik bedoel, hij is een Marokkaan en ik ben een Marokkaan. Het is net als met voetbal, wanneer Nederland tegen Marokko speelt. Dan ben ik stiekem toch voor Marokko.In dit geval is Musie toch wel een beetje onze Marokkaanse held, ondanks zijn slecht spel. Ik denk dat al die Marokkanen die op hem stemmen net als ik actieve supporters zijn van het land dat hij vertegenwoordigt. Het maakt niet uit dat hij nog weinig ervaring heeft. Hij is gelukkig snugger genoeg om geen doelpunten in eigen doel te maken.
Dus Mustapha, je bent een oen, maar wel onze oen.

Saliha Bochhah

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 12052 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Chahrazad vertelt...
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld