Breaking News

TIME OUT! Have a break….. have a Ramadan!

  • donderdag, okt 30 2003
  • Geschreven door  Saliha Bochhah
Image Heerlijk! Ik mag weer vasten en dat brengt voor mij altijd een heleboel voordelen met zich mee. Ik heb dan namelijk altijd even een paar afleidingen minder en ik kan me eindelijk iets meer op mijn geest en minder op mijn lijf gaan concentreren. Tijdens het vasten besef ik elke keer weer hoeveel tijd mijn lijf eigenlijk van mij vraagt gedurende mijn dagelijkse beslommeringen. Alleen de tijd dat ik bijvoorbeeld bezig ben met het bereiden en opeten van voedsel kost me bij elkaar geteld een halve dag.
Heerlijk! Ik mag weer vasten en dat brengt voor mij altijd een heleboel voordelen met zich mee. Ik heb dan namelijk altijd even een paar afleidingen minder en ik kan me eindelijk iets meer op mijn geest en minder op mijn lijf gaan concentreren. Tijdens het vasten besef ik elke keer weer hoeveel tijd mijn lijf eigenlijk van mij vraagt gedurende mijn dagelijkse beslommeringen. Alleen de tijd dat ik bijvoorbeeld bezig ben met het bereiden en opeten van voedsel kost me bij elkaar geteld een halve dag.

De ellende begint al 's ochtends: er moet namelijk ontbeten worden. Op het moment dat mijn wekker afgaat hoor ik al de stemmetjes in mijn hoofd van de vele cosmopolitan-redactrices en mijn moeder…stemmetjes die zeggen "Begin de dag goed en begin dus met een goed ontbijt". Ja ja… ik zou niet durven mijn ontbijtritueel 's ochtends over te slaan. Ik ben nogal bijgelovig en de angst om al bij de voordeur te mislukken, zet mij er wel toe om een boterham met pindakaas mee te nemen en deze al rennend onderweg naar de trein zo goed en zo kwaad als het gaat naar binnen te werken Tussen de middag wordt er geluncht en zodra 6 uur nadert, haast ik mezelf naar huis om een kippenpootje mee te pikken. Kortom, als een goed geïntegreerde Marokkaans-Nederlandse jonge vrouw houd ik me netjes aan drie maaltijden per dag. Maar door dit typisch Nederlandse eetgedrag lijkt het wel alsof ik leef om te eten en niet eet om te leven!

Niet eten! Dat zou wel eens het medicijn kunnen zijn voor de stresskippen onder ons. Een vriendinnetje zei vandaag tegen me.." jeetje…dat de ramadan nu al voor de deur staat.. ik heb er eerlijk gezegd geen tijd voor" Ja, ze had het druk met school, werk, stage, en leuke dingen doen." Vasten kon er echt niet bij. Ze had er kennelijk geen gaatje voor in haar agenda. Onzin! Je hebt dan juist meer tijd…..sterker nog: door het vasten ga je je tijd juist efficiënter invullen. Door je heldere geest ga je beter plannen en je tijd nuttiger besteden. Er is dan geen kip, Sultana of vette zak patat die er tussen kan komen. Geen tijd of te druk zijn om te kunnen vasten. Het kan niet gekker worden! Je kan moeilijk een mailtje sturen naar Allah van:

Beste Allah,

Bij deze wil ik u vriendelijk om het volgende verzoeken: is het niet mogelijk om de Ramadan dit jaar een maandje uit te stellen. Ik heb het momenteel erg druk met school en werk. Ik vind het absoluut belangrijk om te vasten en de Ramadan is iets wat wij moslims moeten koesteren. Maar kan het alleen voor deze ene keer? Please?

Bij voorbaat dank voor de medewerking!

Met vriendelijke groet,
uw trouwe dienares.

.....of kan ik beter afsluiten met groetjes?

Astaghfiroe Allaha Al3adiem.

De bovenstaande actie zou onze moderne tijd en daarmee een moderne islam typeren. Een beetje flexibiliteit kan toch geen kwaad, zou je denken? Ik had nu al lang een draai om de oren gekregen van mijn moeder als ze me zou horen. Ze zou gezegd hebben: de Islam is geen modegril. Het is geen Diesel-jasje dat dit seizoen in is en volgend seizoen weer in een andere kleur en model te verkrijgen is.

Alle gekheid op een stokje, dit voorbeeld typeert wat mij betreft niks anders dan de zwakte in de mens. Om deze reden is het juist goed dat we vasten: want juist deze zwakte en ons gebrek aan zelfbeheersing, kunnen we dan op de proef stellen. Wat dat betreft is het voor mij iedere dag wel een beetje Ramadan, al was het alleen maar als ik langs de H&M loop, wetende dat ik rood sta.

Ik zou daarom tegen mijn vriendinnetje willen zeggen. Vasten is alles behalve verloren energie. Het is juist groene energie. Het is duurzame, natuurlijke energie waarmee je niet alleen je lichaam, maar bovenal je geest kunt zuiveren. Dus: TIME OUT …..have break….. have a Ramadan!

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 12746 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Chahrazad vertelt...
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld