Breaking News

Voor u uw religie, en voor mij de mijne

 • maandag, jan 07 2013
 • Geschreven door  Mohammed Cheppih
Mohammed Cheppih Mohammed Cheppih

Beste Said,

Bijzonder om deze brief van je te lezen, juist omdat we een zelfde culturele achtergrond hebben en in vele opzichten een vergelijkbare zoektocht hebben doorgemaakt. Sterker nog: de dorpjes waar onze voorouders vandaan komen, liggen op een steenworp afstand van elkaar en we horen dan ook beiden tot dezelfde stam. En ook vandaag hebben we veel met elkaar gemeen.

Maar als je ons naast elkaar zet, zullen de meesten vooral naar de verschillen zoeken in plaats van naar wat we met elkaar gemeen hebben. Wat mij betreft is dat al het begin van het probleem in onze samenleving.

Ik ben dan ook erg blij dat je me schrijft, zodat we op deze manier misschien een bijdrage kunnen leveren aan een debat dat al lange tijd met vooral veel argwaan wordt gevoerd.

Inspiratiebron

Toen ik je brief las, dacht ik: wat is dat nou met die eeuwig afvalligen, zoals jij jezelf noemt? Enerzijds niets met de religie van hun voorouders te maken hebben, maar tegelijkertijd lijkt het een belangrijk inspiratiebron. Kijk naar je boeken, die ik met veel plezier heb gelezen: wederom staat ook daar religie of het ontstaan ervan centraal.  En ook nu lees ik dat je je ooit zelfs als imam hebt voorgedaan. Wat is dat dan? Is dat dezelfde zoektocht waar je later over rept, waarvan je vindt dat een ieder van ons die moet hebben maar die niet ieder van ons is gegund? En betekent dat dat diep in jou nog een moslim schuilt, maar dat je die niet los durft te te laten, bang voor de gevolgen?

Ja Said, niet alleen de Marokkaanse maar ook de Nederlandse samenleving kent een  benauwende sociale controle, in stand gehouden door eenzelfde ziekelijke dynamiek van angst en wantrouwen als waar jij het over hebt, hoogstens misschien in een net pak en met andere uitingsvormen. Wanneer jij naar de religie uithaalt, krijg je alle ruimte. Maar wanneer ik het tegenovergestelde doe, word ik vooral neergezet als die enge moslim. Juist daarom vind ik het bijzonder dat je je positief over mij uit en mijn imam-zijn jou helemaal niet dwars zit.

Onbegrip

Wist je dat ik op de preekstoel sta om dezelfde reden als waarover jij schrijft? Ik kan me vinden in je standpunt dat de cultuur van velen van ons die bijvoorbeeld uit Marokko komen een enorme negatieve impact heeft. Nog veel erger is dat die vaak met religie wordt vermengd en op die manier bijna wordt gelegitimeerd. En dat zorgt voor enorm veel onbegrip bij diegenen die de islam niet kennen. Wist je dat veel passages in de Koran hiervoor waarschuwen ? Kijk naar de positie van de vrouw: snap jij hoe het kan dat een religie die 1.400 jaar geleden de vrouw bevrijdde van achterlijke praktijken vandaag de dag verantwoordelijk wordt gesteld voor het achterstellen van de vrouw? Waar is het misgegaan?

Het is niet de religie die dat doet, het zijn de mensen. Dat is de cultuur die verantwoordelijk is voor meer misstanden. En als wij ons niet met z'n allen verzetten met onze verschillende achtergronden tegen deze misstanden zullen ze nooit verdwijnen.  Dit brengt mij terug naar je vragen over wat er mis is gegaan met velen van ons.

Onze ouders kozen ervoor om te reizen, om te overleven en ons een beter bestaan te geven. Tijdens dat overleven is veel mis gegaan in onze opvoeding. Niet omdat onze ouders dat wilden maar omdat ze niet anders konden en dat is de last van onze generatie, waarmee wij dienen om te gaan. Maar wat betekent dat, bijvoorbeeld voor de opvoeding van onze kinderen nu? Jij wilt jouw zoon laten experimenteren met seks en vindt dat dat goed is, ik ben het daarin niet met je eens en zal mijn kind juist leren niet te experimenteren en seks te laten voor dat speciale moment, met die speciale persoon. Doe ik iets verkeerd? Waar het om zou moeten draaien: laat ieder van ons zijn ding doen. Voor u uw religie, en voor mij de mijne.

Chiller

Beste Said, ik las je opmerking over mijn afwijzende Facebookreactie op een column die iemand aan mij wijdde en zag verbanden die je legde en dacht: mijn God, waar gaat die jongen naartoe? Mijn reactie zou te maken hebben met islamitische landen, gebrek aan democratische opvoeding, niet nauw nemen met bepaalde waarden et cetera. Ik ben geen Rotterdammer, zoals jij, maar kom uit het prachtige katholieke Zuiden. Om precies te zijn:  Eindhoven de gekste. Dus als je het over mijn opvoeding wilt hebben, over mijn manier van reageren, leg dan vooral niet die gekke verbanden maar houd het erop dat wij in het Zuiden veel chiller zijn dan jullie in de norse randstad. En wanneer iemand dom doet, dan reageren we daar misschien wat anders op.

Wat mij die dag irriteerde, is niets wat jij in jouw brief noemt, maar juist dat het al die jaren dat ik betrokken ben bij dat publieke debat  weinig over inhoud gaat maar meer over hoe eng ik nou eigenlijk ben. Ik vind het jammer dat jij dat nu ook een beetje doet.

Juist omdat ik het volledig met je eens ben in veel wat je stelt over de manier van opvoeden, verantwoordelijkheid aanleren, openheid, vrijheid en ga zo maar door. In mijn geval  is dat nou precies wat mij zo in de islam aantrekt. Die onderschrijft namelijk de normen en waarden die jij en ik benoemen, alleen ieder met een eigen invalshoek.

Het licht zien

Gek hè, dat we meer gemeen hebben dan je zou denken? Alleen, ik wil me niet distantiëren van de islam. De meesten die ik ken, vinden dat ontzettend jammer en kijken me bijna met een blik aan alsof ze mij zielig vinden. Ze vragen zich af wanneer ik het licht ga zien. Terwijl ze jou omhelzen, want jij hébt dat licht gezien.

De positieve krachten die het beste met de samenleving voor hebben, moeten elkaar zien te vinden wat hun afkomst of achtergrond ook is om samen een mooie samenleving achter te laten voor jouw zoon Mimoen en mijn dochter Dujanah. Niet een samenleving die gekaapt is door de negatieve krachten die het hebben over uitsluiting in plaats van insluiting.

Mohammed Cheppih is imam. Hij werkt bij een bureau voor sociale vraagstukken.

Gepubliceerd in de Volkskrant.

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 13119 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Columns

1 Reactie

 • Reactielink Henk Veldman zondag, 15 september 2013 00:21 Geplaatst door Henk Veldman

  Onderstaande heeft geen enkele betrekking op "Voor u uw religie, en voor mij de mijne" (al is die voor mij een van de leukste uitspraken uit de Koran)
  Ik ben niet religieus maar ik heb juist door lieden als Wilders wel respect gekregen voor de islam/Koran. Ik weet haast zeker dat als ik me ooit zou bekeren, zeer waarschijnlijk voor de Islam zou kiezen. Echter ik geloof niet in (een) god
  Ik discussieer nogal eens over de islam met mensen op internet. Omdat het beroepshalve m'n gewoonte was (en nog steeds is) om alles te controleren wat iemand beweert en ook voordat ik zelf iets beweer te controleren of het klopt, lees ik uiteraard af en toe wel eens in de Bijbel en de Koran. Mijn moeder was joodse wat mij theoretisch ook jood maakt.
  Ik weet dat Mohammed is opgekomen voor de joden toen ze door de christenen werden vervolgd (iets wat ze tot '45 hebben mogen meemaken)
  Anderzijds weet ik ook dat Mohammed niets van het discriminerende karakter van het Jodendom moest hebben. Wat dat betreft gaf hij weer meer om de christenen en adviseerde dan ook, als je je wil bekeren dat je beter voor het christendom kunt kiezen, al was hij ook van mening dat de christenen te vaak mensen dwongen (In het geloof is geen dwang)
  Bij mijn onderzoekjes kwam ik dit tegen: http://is.gd/CxAJWk
  "Mohammed werd door christenen een 'valse profeet' en een door 'demonen bezetene' genoemd. Ook joden verwierpen de boodschap van Mohammed, net zoals zij overigens de boodschap van Jezus van Nazareth verwierpen. In Yahtrib, het latere Medina, probeerde Mohammed de daar wonende drie joodse stammen voor de islam te winnen. Op enkele individuele uitzonderingen na had hij geen succes en gaf hij hen na een tijdje de keus tussen bekering of verbanning: achterblijvers werden gedood. "
  Volgens mij is het een leugenverhaal, maar weten jullie ook waar het op is gebaseerd?
  Het moet haast wel een leugen zijn, immers hoe zou Mohammed toch als leider van het land/stad joden en christenen kunnen toestaan hun eigen "wetten"/geloof te mogen behouden en tegelijkertijd ze dwingen zich te bekeren?
  Ik weet dat een paar joodse groeperingen zich ooit hebben aangesloten bij stammen die hebben geprobeerd Mekka en Medina te veroveren en voor zover ik weet heeft hij ze toen ze verslagen waren volgens hun eigen joodse wetten en door de joodse "rechtbank" laten straffen.
  Weten jullie hoe het met dít verhaal zit?
  Het gaat me namelijk ook om het volgende.
  Ik ben van mening dat de joden nooit het recht hebben gehad op het land wat nu Israël heet.
  Dat ze het land nu bijna compleet in bezit hebben is voornamelijk te "danken" juist aan de jodenvervolging door de christenen. Het is heel begrijpelijk dat de joden een veilig "huis" zochten.
  Voor hen was is dat "veilige huis" dus het land wat ze duizenden jaren eerder ook al eens hadden veroverd, toen ze gevlucht waren uit Egypte.
  Ook toen was het begrijpelijk. Ze hadden 40 jaar in de woestijn gezworven, dus ze zullen het niet best hebben gehad. Echter het excuus wat ze er bij hebben verzonnen slaat natuurlijk nergens op: Zie http://is.gd/6aPvjx
  Zeker weten dat geen god zo gek zou zijn om te bevelen mensen hun land af te pakken en hun op milieuvriendelijke wijze uit te roeien (zie 7:22). Als je van je god zo'n ploert maakt ben je geen knip voor de neus waard.
  Dat je eens smoesje zoekt is begrijpelijk. Maar betrek niet god in je misdaden.
  Waar het mij dus om gaat is dat de joden in dit geval wel de waarheid spreken, al geven ze er een beetje malle en zeer onfrisse draai aan, maar hoe zit het dan met dat andere verhaal? (Waar ze dus duidelijk niet god aan hun kant hadden kennelijk)

Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld