Breaking News

“Come back atlas lions”

  • donderdag, jan 10 2013
  • Geschreven door  Hafid Laouikili

Het Afrikaanse voetbaltoernooi voor landen staat weer voor de deur. Op 19 januari is de aftrap in Zuid-Afrika. In eerste instantie was het toernooi toegewezen aan Libië, maar nadat daar de bevolking in opstand kwam tegen wijlen Muamar Khadafi is de organisatie van het toernooi aan Zuid -Afrika toegewezen, niet om de bevolking van Libië te pesten,

maar omdat het er op dat moment nog chaotisch was…..niet dat het nu veel beter is daar.

Mijn geliefde Marokko staat op 19 januari aan de aftrap, tegen Angola, ook wel de zwarte antilopen genoemd. Marokko, de leeuwen van de Atlas. Elke wedstrijd ga je er dan weer voor zitten. De adrenaline giert door je lichaam. De hoop en het geloof dat het goed afloopt viert hoogtij, maar na 90 minuten staan we weer met lege handen. En dat is al 9 jaar zo.

Waar zijn de leeuwen die tussen 1986 en 2004 menig land angst in boezemden?

1986 was een topjaar. Wie kent nog Timoumi, de man met een fluwelen trap, Bouderbala met zijn schitterende rushes of Zaki met zijn katachtige reddingen? Marokko speelde wedstrijden waar je je vingers bij zou aflikken. De verdediging stond als een huis. Boniek en smolarek konden geen poten breken namens Polen. En dan de Engelsen met o.a. Lineker, Robson, Hoddle, Waddle, Wilkinson en Hateley werden gedold. Portugal met Futre, Diamantino en Gomes werden weggespeeld. We werden eerste in de groep. Wow…het voelde alsof we het WK hadden gewonnen.

Toen kwamen de Duitsers, de later finalisten. Duitsland, toen nog West Duitsland, met o.a. Rummenigge, Voller, Schumacher, Alofs en Matthaeus beten zich stuk op Marokko. Maar zoals altijd met Duitsers:je hebt pas van ze  gewonnen als de scheidsrechter heeft afgefloten. Matthaeus schoot via een Marokkaanse verdediger- in de 89ste minuut-de eindstand binnen. Het was balen, maar de trots was toen groter dan de teleurstelling.

Op het WK in Frankrijk in 1998 herhaalde Marokko bijna weer het stukje van 1986. Helaas door  handjeklap van Brazilië en Noorwegen ging het Marokkaans feestje niet door. Ook hier zagen we een zeer goed spelend Marokko.

2004 was ook een super jaar. Tunesië organiseerde de Afrika Cup. Zaki, de beste keeper die Marokko ooit heeft gehad, stond toen aan het roer. Hij verjongde het team. Marokko had leuke voetballers zoals Chamakh, Zairi, de jonge Hadji en Mokhtari. Marokko bereikte de finale tegen het thuisland Tunesië. Dankzij het thuisvoordeel won Tunesië onterecht met 2-1.

Daarna waren de leeuwen van de Atlas uitgebruld. We kregen de ene teleurstelling na de andere. Ik zag een mooie spandoek in het stadion van Marrakech “Come back atlas lions”.

Nu staan we weer voor een belangrijk toernooi. De weg daarheen ging  met vallen en op staan. En weer gaan we voor de televisie zitten en hopen dat we deze keer niet worden teleurgesteld, inshAllah!

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 11528 keer
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Gepubliceerd in Columns
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld