Breaking News

Halal kerstdiner

Halloween, Sint-Maarten, Sinterklaas, Kerst, carnaval, Pasen. Allemaal niet-islamitische feesten.
Maar hoe gaan wij, als moslims in het Westen, hiermee om??

De één laat het totaal aan zich voorbijgaan. De ander doet er “onschuldig” aan mee voor de gezelligheid, voor de kids, voor de cadeautjes en/of omdat het erbij hoort.

Islamitisch gezien hebben wij naast onze spirituele en fysieke plichten (het hebben van imaan en het uitvoeren van islam) ook te maken met Tarbiya, opvoeding. In onze opvoeding wordt onze identiteit ontwikkeld. Bovendien hebben wij te maken met een islamitische identiteit in een niet-islamitische omgeving. Het vormen hiervan gebeurt dan ook niet uitsluitend thuis, maar ook op straat, op school en op het werk. Onze normen en waarden krijgen in deze omgeving vorm.

Het kiezen van een islamitische basisschool voor onze kids is niet voor iedereen mogelijk of vanzelfsprekend. Zo zijn er veel verschillende situaties. Voor iemand die het geluk heeft, kunnen zijn kinderen naar een islamitische basisschool. Waar geen Sinterklaas is, geen Kerstman, geen paashaas en geen Zwarte Piet. Dit geldt ook voor de werkplek. Maar degene die dat niet kan (of wil), krijgt vaak te maken met het (soms) verplichte karakter van dit soort feestjes op school of op het werk. Kinderen kijken er naar uit; krijgen lekkers, leren liedjes, maken tekeningen, gaan naar het kerstdiner en musicals op school. En bovenal: de Kerstman oordeelt over de kinderen wie goed is en wie niet en dus wie wat lekkers of leuks krijgt.

Volwassenen nemen tegenwoordig ook telkens meer deel aan deze feestdagen. Kerstbomen in huis, kerstversiering in het huis, familie-halal-kerstdiner, cadeautjes, lootjes etc. De meesten doen het onschuldig of uit onwetendheid. Men koopt een kerstboom, een halal-plofkip en recepten van de Allerhande worden geraadpleegd en de wijn wordt er uitgelaten. Iedereen wordt uitgenodigd en komt samen. Niets mis mee of toch wel? Sommigen denken nu “So What?” en de ander denkt: “BID3AA!! HARAM !! KAFFFIRRR!!”. Wat je ook denkt; het geeft alleen aan waar je normen op zijn gebaseerd.

Ik ben niet hier om een oordeel te vellen of met vingers te wijzen, maar het is wel goed om erbij stil te staan. Nu bespreek ik Kerst .. maar zo ook met Pasen.. met een paashaas .. en paaseieren.. en paasstokken.. en paasverhalen. Bijna al deze joods-heidens-christelijke feestdagen en momenten in het jaar worden gezien als normaal. We leven hier, dus moeten we er iets mee doen. We kunnen niet onze ogen hiervoor sluiten.

Het kan voor sommigen moeilijk zijn om "NEE, ik ben moslim" te zeggen. En dat begrijp ik, maar laten we eerlijk tegen onszelf en onze kinderen zijn. Als je zegt dat je moslim bent, weet wat dat betekent en draag dit zo goed mogelijk uit. Leer en implementeer het!

Vertel je kids op z'n minst wat het is om moslim te zijn, wie wij zijn, wat wij doen en wat de alternatieven voor deze feestdagen zijn binnen de Islam. Maak daarom afspraken met je kinderen over het krijgen van cadeautjes bij het leren van Quran, het vasten van Ramadan en het leren bidden. Laat onze kinderen niet zonder begeleiding en vergeet jezelf ook niet! Geef ze de islamitische identiteit mee, maar begin met jezelf! Jij bent hun rolmodel!

Deze feestdagen zijn ook zeker goed voor dawah. Mensen gaan vragen waarom wij het niet vieren of niet meedoen aan de kerstborrel. Vertel ze over de Islam en wees daarnaast een goed voorbeeld als mens, moslim en buurman/collega.

En vergeet niet:
Het zijn onze kinderen. Zij zijn de toekomst! Wij zijn hun voorbeeld en het is onze verantwoordelijkheid om ze goed op te voeden. Ik ga niet dicteren hoe je dat precies moet doen, maar doe het verantwoord, eerlijk en open. Dit is een herinnering aan mijzelf en jullie.

De Lachende Imam

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 7977 keer
Beoordeel dit item
(1 Stem)
Gepubliceerd in Columns
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld