Breaking News

Amerikaanse praktijken in Irak!

  • woensdag, mei 12 2004
  • Geschreven door  Hanan Sealeti
Nu we wederom getuige hebben kunnen zijn van Amerika's ware aard komen er weer vragen bij me op over de legitimiteit van de oorlog in Irak. Amerika zit er nu al een tijdje, beter is het er niet op geworden in Irak. Ik denk dat het verantwoord is te zeggen dat het er alleen maar slechter op is geworden. Laten we alles nog eens onder de loep nemen sinds de oorlog van start is gegaan.
Nu we wederom getuige hebben kunnen zijn van Amerika's ware aard komen er weer vragen bij me op over de legitimiteit van de oorlog in Irak. Amerika zit er nu al een tijdje, beter is het er niet op geworden in Irak. Ik denk dat het verantwoord is te zeggen dat het er alleen maar slechter op is geworden. Laten we alles nog eens onder de loep nemen sinds de oorlog van start is gegaan.

Amerika & Groot-Brittannië vallen samen Irak binnen zonder steun van de VN. Saddam wordt verdreven, een dictator minder. Alhoewel, het is er niet echt eentje minder in Irak, laten we zeggen een dictator is vervangen. Wat maakt het uit hoe hij heet, Bush of Saddam, allemaal een pot nat. Het is toch fijn om te weten dat ondanks het vertrek van Saddam, een aantal capabele mannen ononderbroken de traditie van mishandeling en vernedering van gevangenen levend heeft kunnen houden. Wat een geweldige natie is Amerika toch! Een van de redenen van Bush om Irak binnen te vallen was "het bevrijden van het volk", feit is echter dat sinds de intrede van de VS meer dan 10.000 burgers zijn omgekomen, de mishandelingen niet meegerekend.

Er zijn geen sporen gevonden van massavernietigingswapens, we hebben echter wel getuige mogen zijn van de vernietigingsdrang van de VS. Amerika zou stabiliteit brengen in Irak, het is er allemaal een graadje erger geworden, getuigen de rellen in Fallujah. De boven water gekomen foto's van mishandelde en vernederde Irakese gevangenen zijn wederom bewijs van de overbodigheid van de Amerikanen in Irak. Bush is er natuurlijk als de kippen bij om dergelijke praktijken on-Amerikaans te noemen. Laten we echter even eerlijk zijn nu. Alleen al in Irak heeft Amerika 18000 gevangenen zitten. Maak je echter geen zorgen, Amerika houdt de crimineeltjes voor ons van de straat. Over de hele wereld heeft Amerika diverse "concentratiekampen" waaronder Guantanamo Bay en Diego Garcia, Bagram Air Base in Afghanistan. Erg vredelievend zijn de Amerikanen hier ook niet daar hebben we allemaal getuige van kunnen zijn. Maar laten we Bush toch vooral het voordeel van de twijfel gunnen en ervan uit gaan dat Amerika inderdaad niet zo is, dat is het minste wat we kunnen doen.

Bush kan zijn politiek in Irak voortzetten, de burgers martelen en vernederen, iedereen is dan tevreden. Niet te geloven waar ze allemaal toe in staat zijn de Amerikanen. De foto's van de Irakese gevangenen en de wijze waarop ze behandeld worden, is misselijkmakend en mensonterend. Uit een onderzoeksrapport van de Amerikanen blijkt ook nog eens dat 60 % van de gevangenen die in Abu Ghuraib zitten, daar zonder proces zitten en niet als gevaar voor de maatschappij (Amerikanen) worden gezien. Waar zitten ze daar dan voor zou je je kunnen afvragen? Kennelijk toch voor de sadistische soldaatjes die af en toe een verzetje nodig hebben. We kunnen de VS natuurlijk afschilderen als de grote boze wolf, maar ere wie ere toekomt, de VS heeft wel stappen ondernomen om het een en ander recht te zetten. Janis Karpinsky, hoofd van de gevangenis Abu Ghuraib, is uit haar functie ontheven. Ze wordt door een wat meer capabele persoon vervangen. Wie zou dat toch kunnen zijn zullen jullie je vast afvragen! Dat is Majoor Generaal Geoffrey Miller! Nu zullen jullie je vast weer afvragen wie dat is. Ook dat zal ik jullie niet onthouden. Geoffrey Miller was de leidinggevende van 's werelds meest beruchte concentratiekamp "Guantanamo Bay". Daar schijnen de Amerikanen het wel goed te doen, ik zou zweren dat dat niet het geval was. Ook ik vergis me zo nu en dan natuurlijk. We kunnen de Amerikanen in ieder geval niet verwijten dat ze geen gevoel voor humor hebben.

Wat Amerika dus in Irak te zoeken heeft is duidelijk. Olie en een speelplek voor hun sadistische soldaatjes. Wat voor belangen heeft Nederland eigenlijk in Irak? Amerikaanse belangen veiligstellen? Zitten ze daar om Irak op te bouwen? Veel wordt er niet gebouwd daar, toch? Ik heb alleen getuige kunnen zijn van de afbraakpolitiek die gaande is in Irak. Vraag me toch serieus af of het kabinet "Balk Ellende" heeft nagedacht over haar rol in Irak en zich überhaupt de vraag heeft gesteld wat ze te zoeken heeft in Irak! Zover ik het nu kan bezien heeft alleen Amerika belangen in Irak (olie), misschien wil Nederland ook een scheutje! Nederland steunt een land dat zonder VN-mandaat, wat in strijd is met internationale rechtsregels, een ander land aanvalt.
Is het wel verantwoord om onze soldaten in Irak te hebben en aan onnodig gevaar bloot te stellen? Balkenende huppelt rustig achter Amerika aan en vergeet daarbij haar eigen belangen. En de schreeuw van het Nederlandse volk, dat hij moet vertegenwoordigen, niet deel te nemen aan de oorlog in Irak is aan dovemansoren gericht. Nagenoeg blind en ook nog eens doof, Balkenende is me het mannetje wel!

Het is een zootje in Irak en de VS is daarvoor verantwoordelijk. Moet Nederland helpen bij het opruimen van de rotzooi? Naar mijn persoonlijke mening niet. De dagelijkse realiteit in Irak is ellendig. De VS heeft daar niets meer te zoeken. De VS trekt zich echter niets aan van de realiteit, zij gaan ervoor, massale destructie. Hun wil is wet en de rest moet maar buigen. Ook Balkenende en kornuiten. De stelling die ik hier wil verkondigen is het volgende:

"De VS moet zo spoedig mogelijk het veld ruimen en zich terugtrekken uit Irak, omdat de situatie in Irak anders onhoudbaar wordt." (Als dat niet al het geval is) verder wil ik ook de volgende stelling aan dit artikel verbinden: "Nederland moet daadkracht tonen en niet als een kip zonder kop de VS volgen."

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 11821 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Columns
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld