Breaking News

Wie heeft de schuld aan de dood van Theo van Gogh?

  • woensdag, nov 10 2004
  • Geschreven door  Fatima Elmansouri
Ik was verbijsterd. Aller eerst door het feit dat er iemand vermoord wordt, die voor zijn mening uitkomt. Ik wist niet wat ik hoorde. Het eerste wat na de informatieoverdracht in me opkwam was: Wat nu? Zal de scheiding tussen moslims en niet-moslims nog groter worden? Dit is een nederlaag voor Nederland.Op tv kwamen voornamelijk de islam en uiteraard de moslims ter sprake. Wat heeft de afkomst van de dader met zijn daad te maken? Mensen moeten aangesproken worden op hun daden en niet op hun afkomst.
Ik was verbijsterd. Aller eerst door het feit dat er iemand vermoord wordt, die voor zijn mening uitkomt. Ik wist niet wat ik hoorde. Het eerste wat na de informatieoverdracht in me opkwam was: Wat nu? Zal de scheiding tussen moslims en niet-moslims nog groter worden? Dit is een nederlaag voor Nederland.Op tv kwamen voornamelijk de islam en uiteraard de moslims ter sprake. Wat heeft de afkomst van de dader met zijn daad te maken? Mensen moeten aangesproken worden op hun daden en niet op hun afkomst. Hij heeft Van Gogh kennelijk vermoord, omdat hij het niet eens was met zijn uitspraken over de islam. Maar zijn nu alle moslims uitleg verschuldigd over deze moord?

Radicale imams moeten het land uit was één van de uitspraken op tv. Theo is toevallig doodgeschoten door een moslim. Hadden we dat kunnen voorkomen door radicale imams uit het land te zetten? Belachelijk vind ik persoonlijk. Wanneer is een imam radicaal? Ik heb het gevoel dat imams tegenwoordig snel als 'radicale imams' worden gezien.

Een andere uitspraak op tv was 'we moeten niet meer praten, we moeten actie ondernemen'. Ook hier was ik het niet mee eens, we moeten juist blijven praten en de regering moet wakker worden en zij moeten actie ondernemen. Wij burgers moeten elkaar positief benaderen en met elkaar in discussie gaan en niet elkaar aanvallen. We moeten proberen tot een compromis te komen en daar hebben we zowel de moslims als niet-moslims voor nodig.

Persoonlijk was ik fel tegen de uitingen van Theo van Gogh jegens de islam. Zijn uitspraken waren extreem. Hij zorgde voor een scheiding tussen moslims en niet-moslims. Kritiek heeft iedereen, maar breng het op een normale manier over. Elk moslim in Nederland voelde zich ergens wel aangevallen door zijn uitingen. Ik begrijp niet wat de reden is Van Gogh om deze hele gemeenschap aan te vallen. Hij heeft heel veel vijanden gemaakt en ik hield mijn hart vast. Waarom deed hij dat? Vroeg ik me keer op keer af. Ga met de moslims werkelijk in discussie, maar ga niet het geloof belachelijk maken. Geloof is namelijk waar wij moslims voor leven. Wie heeft het recht om hem te straffen of zijn leven weg te nemen? Geen mens, maar alleen Allah (swt). Allah (swt) heeft ons geschapen en alleen hij heeft het recht om ons leven weg te nemen.

Op tv zag ik ook dat een aantal Marokkaanse jongeren werden geïnterviewd. Deze reageerden als volgt op de dood van Theo van Gogh: 'het boeit ons niet, hij heeft het verdiend omdat die extreme uitspraken over de islam deed'. Ook hier werd ik boos om. Natuurlijk boeit het jullie wel, want het betreft niet alleen één Marokkaanse jongen. Er wordt een aanval op de islam gedaan. Bovendien is er iemand vermoord omdat die voor zijn mening uitkwam. Moeten we elkaar nu uitmoorden omdat we het niet met elkaar eens zijn? Het is buitengewoon belachelijk!

Lieve broeders en zusters, we moeten niet vergeten dat wij moslims zijn en als er iemand voor vrede is, dan zijn het wel de moslims. Wij moeten juist het voorbeeld zijn en geen woede uitlokken, maar op een normale manier voor onze rechten opkomen. Neem Mohammed (vzmh) als voorbeeld! Slechts weinigen zijn in staat aardig te zijn voor hun vijanden. De boodschapper bezat deze eigenschap echter in hoge mate. Vele mensen weigerden naar hem te luisteren, en daarom was hij vaak treurig en bedachtzaam, rouwend juist om hun eigen toekomst, omdat ze hun ziel op het spel zetten. De heilige verzen zeggen hierover:

"Misschien zul jij jezelf vernietigen van verdriet als zij niet geloven. Als Wij dat wensten, zouden Wij een teken uit de hemel doen neerdalen dat hun nekken gebogen in onderwerping zou houden." (42:2-3)


Want, O Allah! Er is niets gemakkelijk behalve dat wat U gemakkelijk heeft gemaakt, en U maakt het moeilijke gemakkelijk als U wilt.

Fatima Elmansouri.

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 15899 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Columns
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld