Breaking News

De tuinmannen met sterallures!

  • zondag, juli 01 2001
  • Geschreven door  Abdessamad
Nederland verandert. Onze ‘tuin’ Nederland bloeit. De kleuren en geuren liegen er niet om. Nederland begint echt de trekken van een multiculturele samenleving te vertonen. O nee, Nederland is het al! Nederland verrijkt zich met een steeds grotere hoeveelheid aan diverse culturen.
Nederland verandert. Onze ‘tuin’ Nederland bloeit. De kleuren en geuren liegen er niet om. Nederland begint echt de trekken van een multiculturele samenleving te vertonen. O nee, Nederland is het al! Nederland verrijkt zich met een steeds grotere hoeveelheid aan diverse culturen. Een daadwerkelijke verrijking waarbij al de zich in Nederland bevindende mensen met verschillende culturele achtergronden hun voordeel uit kunnen halen. Hoewel deze culturele verrijking in bepaalde gevallen en op bepaalde momenten zich niet altijd duidelijk laat zien, is deze er wel. Waar gaat dit stuk naartoe?

Ook het hoger onderwijs in Nederland verandert. Op dit moment studeren er meer dan 20.000 ‘allochtonen’ aan een HBO of Universiteit. Zelf merk ik dat met name binnen de universiteitsgebouwen er relatief steeds meer ‘allochtone’ studenten rondlopen. De Marokkaans-Nederlandse studenten blijven niet achter en vullen een steeds groter aantal collegebanken aan de universiteit. De Marokkaans-Nederlandse meiden hebben wat betreft het studeren aan het hoger onderwijs wel een voorsprong op de Marokkaans-Nederlandse jongens. Ook de ‘allochtone’/ multiculturele studentenorganisaties (voor hoger opgeleiden) schieten als paddestoelen uit de grond. Uit de mij bekende gegevens (ECHO en platform lamp) zijn er nu meer dan 87 multiculturele studentenorganisaties. Dit alles geeft een rooskleurig beeld dan het beeld dat de media , verschillende politici en critici ons regelmatig voorschotelen.

Deze cijfers liegen er niet om. De ‘allochtone’ studenten lijken een ware opmars te maken in een tot nu toe nog door ‘allochtonen’ weinig bezocht gebied. Laten we namelijk eerlijk zijn tot voor kort (en nu nog steeds wel) was een studie aan het HBO of de Universiteit voorbehouden aan de ‘autochtone’ student. Toch is zoals ik net zij een duidelijke verandering hierin te zien. En dat is alleen maar mooi, toch? Alleen wanneer ook ‘allochtonen’ de hogere posities in Nederland bekleden kan de ‘allochtoon’ als zodanig zichzelf als een volwaardig lid van de Nederlandse samenleving beschouwen. En gezien de toename van het aantal afgestudeerde ‘allochtone’ Hbo’ers en academici én de krapte op de arbeidsmarkt ziet multicultureel Nederland een mooie toekomst tegemoet! Of zie ik alles nu een beetje te rooskleurig?

Dit voorgaande laat een positief beeld zien. Toch zit mij iets dwars. Het is juist dat het aantal hoger opgeleiden onder de ‘allochtonen’ sterk toeneemt. Bovendien klopt het dat het aantal multiculturele en dus ook Marokkaans-Nederlandse studentenorganisaties in aantal fors is toegenomen. Maar wij hebben het nu over een kwantitatief sterke groei van het aantal studenten en studentenorganisaties. Hoe zit het dan met de kwaliteit? Te vaak zie ik (en dan spreek ik uit eigen ervaring) namelijk dat deze hoogopgeleide ‘allochtone’ studenten te veel in zichzelf gekeerd raken waardoor ze de belangrijkere zaken laten voor wat ze zijn. Vaak heb ik het gevoel dat deze hoogopgeleide sterallures beginnen te krijgen. “Hé ik heb het gemaakt in Nederland, weet je!”.

Het is een feit dat nog steeds te weinig hoogopgeleide (bv) Marokkaanse Nederlanders hun verantwoordelijkheid nemen om hun ‘medeleden’ uit de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap steunen. Het is toch de taak van deze hoogopgeleide, vooral als lid van een etnische minderheidsgroep die het al zwaar te verduren heeft, om zijn of haar ‘broeders’ en ‘zusters’ in nood bij te staan? Het is toch je plicht als ‘allochtoon’, of specifieker als Marokkaanse Nederlander, om je voor de maatschappelijke belangen van de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap in te zetten én ook ná je studie te blijven inzetten? Geef huiswerkbegeleiding! Werk als vrijwilliger in een jongerencentrum! Je kunt jezelf op allerlei manieren inzetten voor de belangen van de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap inzetten!

Of laat ook eigenlijk maar. Waarom zou je jezelf in willen zetten voor de ‘allochtone’ jongeren? Het heeft toch geen nut. Of het nu Marokkaans-Nederlandse of Antilliaanse jongeren zijn het heeft geen zin om je daarover te bekommeren. En trouwens als hoogopgeleide ‘allochtoon’ heb je wel belangrijkere dingen aan je hoofd! Zoals geld verdienen!

Ik vraag mij af hoe de bezoekers van Maghreb Online hierover denken! Is het de taak van de hoogopgeleide ‘allochtonen’ om van de ‘tuin’ Nederland, die uit allerlei kleuren en geuren bestaat, een ‘gezonde tuin’ te maken? Laat het ons weten!

Abdessamad,

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 8942 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Hot Topic
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld