Breaking News

Wie let er op de kleintjes?

  • maandag, juni 11 2001
  • Geschreven door  Abdessamad
J’ai maintiendrai. Ik zal handhaven. Het lijkt alsof dit een loze spreuk begint te worden. Allerlei recente gebeurtenissen en reacties van de politiek daarop lijken dit doembeeld te bevestigen. En ja hoor, onder deze gebeurtenissen spelen Marokkaanse jongeren weer een grote doch niet gewilde rol. Een aantal weken terug hebben een tigtal jongeren, volgens de media allen van Marokkaanse komaf, op de trein tussen Amsterdam en Zandvoort veel overlast bezorgd.
J’ai maintiendrai. Ik zal handhaven. Het lijkt alsof dit een loze spreuk begint te worden. Allerlei recente gebeurtenissen en reacties van de politiek daarop lijken dit doembeeld te bevestigen. En ja hoor, onder deze gebeurtenissen spelen Marokkaanse jongeren weer een grote doch niet gewilde rol. Een aantal weken terug hebben een tigtal jongeren, volgens de media allen van Marokkaanse komaf, op de trein tussen Amsterdam en Zandvoort veel overlast bezorgd. Op zich niets nieuws dit voorval. Wij worden als Metro- en Spitslezer dagelijks bestookt met berichten waarin Marokkaans-Nederlandse jongeren negatief in de picture komen. Dit voorval op het net genoemde treintraject brengt opvallende gevolgen met zich mee. Hiermee doel ik met name op bepaalde reacties vanuit de politiek op dit voorval.

Na het zogenaamde daverende succes van het buurtvader-project in Amsterdam willen verschillende politici dit project in aangepaste vorm ook terugzien in de trein op het traject Zandvoort-Amsterdam. Dit laatste in de vorm van een treinvader. Dit treinvader-project zou net als het buurtvader-project grotendeels door (ja hoor) Marokkaans-Nederlandse vaders moeten worden uitgevoerd. Ik vraag mij eigenlijk af wat ik hieronder zou moeten verstaan. Krijgen deze treinvaders slechts vrijkaartjes voor het traject Zandvoort-Amsterdam? Of moeten we deze vaders als een stel veredelde spoorwegagenten gaan zien?

Zoals ik al eerder heb gemeld wekt het voorstel tot het inzetten van treinvaders een doembeeld bij mij op. Het lijkt alsof de overheid in dit geval met betrekking tot de uitvoerende functie zich van haar rechtsstatelijke taken wil ontdoen. Het is alsof met de spreuk 'de maatschappij, dat ben jij' in dit geval alleen naar de Marokkaanse gemeenschap in Nederland wordt gewezen. Een specifiek beleid voor de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap in Nederland. Een eigen hokje voor de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap. Is deze angst voor de 'hokjesgeest' terecht?

Of wordt de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap nu als voorbeeld gebruikt voor eventuele andere projecten? Zullen er binnenkort ook stadionvaders (uiteraard voor het grootste deel van autochtoon Nederlandse komaf) worden ingezet bij bepaalde risicowedstrijden? En hoe zit het dan met rellen zoals een tijdje terug in 's-Hertogenbosch? Dit zijn soortgelijke gevallen. En het lijkt mij dan meer dan rechtvaardig dat dan op dezelfde manier met deze gevallen wordt omgegaan. Gelijke monniken, gelijke kappen.

Is dat wel nodig dat trein- en buurtvaderproject? Uiteraard is het erg belangrijk dat je als volwaardig lid van de Nederlandse samenleving je eigen verantwoordelijkheden kent ten aanzien van de staat Nederland. Echter brengt dit laatste dan gelijk mee dat je bepaalde toezichthoudende taken (want dat houdt het buurt- of treinvaderproject uiteindelijk in), die eigenlijk tot de portefeuille van de politie hoort, bij de burgers legt? En dan met name bij de Marokkaans-Nederlandse burgers? Is dit geen inbreuk op de rechtsstatelijke gedachte (Trias Politica) in Nederland? Voor een veilig Nederland is in de eerste plaats de overheid (de politie en justitie) verantwoordelijk. De hele Nederlandse bevolking is dan de eindverantwoordelijke. Hoe denk jij hierover?

Abdessamad

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 12624 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Hot Topic
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld