Breaking News

Zit je lekker?

  • zondag, aug 12 2001
  • Geschreven door  MaghrebOnline Team
De cellen in Nederland zijn niet zo heel groot van binnen. Ze zijn afgesloten met een dikke ijzeren deur. In die deur zit een klein luikje wat meestal over dag open is en 's nachts dicht zit. Het luikje kan alleen van buitenaf open gemaakt worden, zodat de bewaarders ieder moment naar binnen kunnen kijken om alles in de gaten te houden. De cel is ongeveer 4 meter lang en 2,5 meter breed. Iedere cel heeft een raam van matglas met tralies ervoor.
De cellen in Nederland zijn niet zo heel groot van binnen. Ze zijn afgesloten met een dikke ijzeren deur. In die deur zit een klein luikje wat meestal over dag open is en 's nachts dicht zit. Het luikje kan alleen van buitenaf open gemaakt worden, zodat de bewaarders ieder moment naar binnen kunnen kijken om alles in de gaten te houden. De cel is ongeveer 4 meter lang en 2,5 meter breed. Iedere cel heeft een raam van matglas met tralies ervoor. Er kan zo wat licht naar binnen schijnen maar je kan niet naar buiten kijken. In moderne gevangenissen zijn de ramen van gepantserd glas met alarmdraad erdoorheen. Dit is om ontsnappingen tegen te gaan. De cel ziet er kaal uit van binnen. Er staan één of twee stoelen, een bureau, een bed en een paar plankjes. Verder is er een wastafel en een toilet. Om het wat gezelliger te maken kunnen ze wat foto 's of posters op een prikbord hangen.

Dit is een omschrijving van hoe een doorsnee cel er van binnen uit zit in Nederland. De meeste van ons zullen wel denken wat een hel om daar 24 uur per dag te moeten verblijven. Maar van 24 uur in zo een cel zitten is geen sprake. Je hebt zoveel andere activiteiten waar je aan deel kunt/moet nemen dat je bijna niet in de cel komt. Zo hebben de gevangen zelf recht om een t.v. toestel te laten invoeren, zodat ze tv kunne kijken in hun cel. Dit geldt ook voor een draagbare radio. Zelfs een koffiezetapparaat schijnt te worden toegestaan. En of het niet nog erger kan schijn je ook een vogel of vis te mogen laten invoeren om als huisdier te nemen in de cel.

Natuurlijk zijn er ook regels zoals op vaste tijden opstaan, eten werken en douchen. Je mag op bepaalde tijdstippen bellen voor 10 min. Iedere ochtend wordt je om dezelfde tijd gewekt, dit is dan meestal om 7 uur. Dan ga je eten in de cel of in de eetzaal, daarna werken tot 12 uur en dan is het tijd om te lunchen. De ene week werk je 's morgens, de andere week 's middags. Als je 's morgens dus hebt gewerkt ga je 's middags een paar uur in je cel, sporten of lunchen. Daarna heb je meestal nog recreatie, hierbij zit je met meerdere mensen in verschillende zalen. Daar kan je kaarten of een ander spelletje doen. Hierna wordt je ingesloten voor de nacht. Om ± 21.00 uur gaat de deur dicht. Eén keer in de week kan je bezoek ontvangen. Dit bezoek is meestal één of anderhalf uur lang. Er mogen drie volwassene komen en twee kinderen. En één keer in de week mag je boodschappen doen. Dan vul je een bestelformulier in en dan kan je het ophalen bij de balie van de winkel.

Het lijkt wel de Holiday inn, zullen een aantal denken die bekend zijn met het strafsysteem in Marokko, waar je al blij mag wezen als je in een cel terecht komt van 4 bij 2,5 m.. En waar het helemaal uitgesloten is om een tv, radio of huisdier te nemen, het idee alleen al! Is het Nederlandse strafsysteem het juiste strafsysteem om Marokkaanse delinquenten te vervolgen? Dat is een vraag die steeds weer naar boven komt zodra een Marokkaan een misdrijf heeft begaan. En dit terwijl de meeste van diezelfde Marokkaanse jongeren geboren en getogen zijn in Nederland. Waarom zou dit systeem dan niet ook voor hen geschikt zijn? Ook hoor je steeds vaker dat men erover denkt de Marokkaanse jongeren die een misdrijf begaan te sturen naar hun vaderland om daar de straf uit te zitten. Is het inderdaad beter dat bijvoorbeeld Marokkaanse delinquenten worden gestuurd naar Marokko om daar hun straf uit te zitten terwijl ze hier het misdrijf begaan hebben? Is dit systeem überhaupt wel goed ongeacht welke afkomst je hebt?

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 11674 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Hot Topic
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld