Breaking News

Amerika!

  • maandag, sept 24 2001
  • Geschreven door  Ali Eddaoudi
De hele wereld heeft er een mening over en in ieder televisieprogramma zitten wel zogeheten islam-, Midden-Oosten en Amerikadeskundigen. Het laatste gaat wat mij betreft helaas niet op en als Nederlander zou ik me soms schamen voor de naar voren geschoven intellectuelen die het ons even willen vertellen. Wat mij betreft zijn er deze week maar twee Nederlanders die bij mij hoog scoren.
De hele wereld heeft er een mening over en in ieder televisieprogramma zitten wel zogeheten islam-, Midden-Oosten en Amerikadeskundigen. Het laatste gaat wat mij betreft helaas niet op en als Nederlander zou ik me soms schamen voor de naar voren geschoven intellectuelen die het ons even willen vertellen. Wat mij betreft zijn er deze week maar twee Nederlanders die bij mij hoog scoren. De eerste is Maarten van Rossum (Amerikadeskundige) die het niet alleen aardig doet vanwege zijn kritische kijk op de wereldpolitiek, maar ook is van Rossum heel goed in staat om de media die vaak gekleurd nieuws brengen met feiten te confronteren.

Wanneer je de kranten open slaat en de radio beluistert, dan lijkt het wel alsof wij alleen door onze emoties worden gedreven en zelfs onze politici zijn niet in staat om de zaak rationeel te blijven benaderen en de feiten eerst af te wachten. Het lijkt wel of er maar heel weinig Nederlanders in de waarheid geïnteresseerd zijn en iedereen gaat dan ook maar klakkeloos op de berichtgevingen af. Zelfs de presentatoren en verslaggevers weten niet waar ze het over hebben als ze met hun gasten over de islam en moslims praten. Het zou ook prettig zijn als er weer eens mèt in plaats van over de bevolkingsgroepen gesproken wordt. De radio- en televisie-uitzendingen over de aanslag in Amerika hebben een golf aan gasten gehad, maar in vrijwel alle gevallen waren er geen moslims of Arabieren uitgenodigd om te praten of op z’n minst corrigerend op te treden. De Nederlandse journalistiek is, op een paar gevallen na, wat mij betreft vaak ver onder het professioneel niveau gedaald. De tweede Nederlander die een pluim verdient en oog heeft voor details, kennis en weloverwogen argumenten is Marcel van Dam. Ik bewonder zijn (schaarse) optredens. Hij trad deze week niet veel op, maar die keren dat hij zich in het debat mengde, was hij genuanceerd, objectief, eerlijk en verwoordde hij zaken op zeer rationele wijze. Verreweg de meeste commentatoren zijn slecht op de hoogte van bijvoorbeeld de Arabische wereld en de ontwikkelingen die zich daar voordoen. Zo lijkt iedere Arabier of moslim een potentieel dader en struikelt heel Nederland over het bericht dat er in Palestina een groepje mensen feest vierde omdat er een aanslag in New York had plaats gevonden.

Ook in Nederland komt de pers massaal naar de moskeeën toegesneld en hoopte men een groepje feestvierende moslims aan treffen die hetzelfde deden. Helaas waren er toch wat snotneuzen in Ede die, waarschijnlijk uit dommigheid of puberaal gedrag, op straat wat riepen en zo de hele gemeenschap weer eens zwart maakten. Overigens zegt dit mij veel meer over het denk- en relativeringsvermogen van veel Nederlanders dan over de Marokkanen in dit land. Daarentegen waren er ook heel veel Palestijnen die het afkeurden en zelfs hun eigen landgenoten voor gek verklaarden. Ook hier in Nederland werden Marokkanen geïnterviewd die hun medeleven betuigden en de aanslag afkeurden. Deze laatste berichten worden helaas niet veelvuldig herhaald, maar snel weer vergeten en de door haat gedreven Nederlander wordt alsmaar gevoed met berichten als die van de dansende kinderen en een stel ongeletterde moeders, die hoogstwaarschijnlijk in de strijd met het staatsterrorisme van Israël ook hun kinderen kwijt zijn geraakt, die geen weet hadden van de omvang van de aanslag.

Ook de joden hebben de afgelopen dagen flink huisgehouden in de bezette gebieden, maar niemand die daar nog naar omkijkt en juist dat is nou de bron van veel haat jegens het Westen (Amerika). Dat de Europese unie zo massaal en eigenlijk ook wat impulsief roept het terrorisme te gaan bestrijden is niet meer en minder dan een utopie en een strategie waarin alleen de symptomen worden bestreden. Terroristen zijn er altijd geweest en zullen er altijd zijn zolang er ongelijkheid en onrechtvaardigheid heerst. Dat veel mensen denken dat de islam de vijand of veroorzaker van al dit geweld is, betreur ik ten zeerste. Als praktiserend moslim kan ik zeggen dat er geen enkele passage in de koran te lezen valt die dit soort vorm van terreur tegen de mensheid toestaat. Net zo min zit het probleem in de economisch ondergeschikte rol van de landen in het Midden-Oosten. Wil Kok het terrorisme mee gaan bestrijden, om zo allerlei afgrijselijke aanslagen op haar burgers te voorkomen, dan is het tijd voor eerlijke politiek en dient men de eigen fouten te erkennen en die van de tegenstanders te begrijpen en in hun context te plaatsen zodat we samen de zaken eens en voor altijd recht zetten. Met het verklaren van oorlog aan de terroristen zal Nederland alleen maar nog meer gevaar gaan lopen. Politici profileren zich massaal en het extreme nationalistisch gevoel van veel Westerse landen is van de een op de andere dag vanzelfsprekend geworden. Niemand lijkt zich af te vragen waar dit ons allemaal naar toe kan leiden. In feite zijn we met ons allen op een wel zeer primitieve wijze aan het voorbereiden op een wereldcrisis op allerlei niveaus.

Alles is zo relatief en daar waar mensen zichzelf geweldig vrij voelen en de democratie verkondigen, lopen diezelfde mensen schouder aan schouder met wereldleiders die tot op de dag van vandaag de mensenrechten schenden het slagveld op. Opeens zijn we goed bevriend en gaan we de schuld van het terrorisme ergens anders zoeken om zo ons gedrag te rechtvaardigen.

Mensen wordt toch eens wakker en laat je niet leiden door de bloeddorstige honden die maar aan èèn ding denken, namelijk aan de eigen carrière, politieke status en macht. Het gaat nergens om en eerlijkheid gebied mij dan ook te zeggen dat ik maar weinig vertrouwen heb ik dit hele circus wat nu opgezet wordt. De moslims, christenen en joden zouden wat mij betreft uitstekend naast elkaar kunnen leven alleen is daar lef, veel moed en een radicale verandering in de politieke arena voor nodig.

De situatie van de Palestijnen is tot ongenoegen van veel mensen in de wereld niet serieus genoeg genomen meer en om tot vrede te komen dienen zowel de joden als de Palestijnen met man en macht aan tafel gehouden te worden om zo de onderhandelingen in daden om te zetten. De bevolking daar in het gebied moet weer vertrouwen hebben in Amerika en haar trouwe bondgenoten, pas dan is het mogelijk om terrorisme internationaal de kop in te drukken. Wat de Westerse landen nu doen is veel te eenzijdig en een tikkeltje arrogant. Wij vanuit het Westen lezen de mensen in het Midden-Oosten de les voor en als ze niet willen luisteren, dan moeten ze maar voelen. Het doet me haast aan de slaventijdperk denken. Het ontbreekt hem in gelijkwaardigheid en respect voor de vrije mens waar we zogenaamd toch achterstaan. Meewerken aan terrorismebestrijding is voor de gemiddelde Arabier pas aantrekkelijk als het conflict in het Midden-Oosten is opgelost. Als we dat niet doen, dan geven we zowel de terroristen als de verschillende landen alleen maar een vrijkaartje om de zwakken nog meer te onderdrukken, te martellen en van hun rechten te beroven. Waar blijven onze waarden dan nog, of is een Amerikaan meer waard dan een Palestijn of Chinees die beide gebukt gaan onder hun regiems. Dit is de consequentie van het ja woord dat we impulsief aan Busch hebben gegeven.

Amerika heeft immers de Arabische wereld recht in het gezicht geslagen, is vrolijk (samen met Israël) een klopjacht begonnen naar Hamas leden en andere verzetsrijders in de bezette gebieden en verwacht nu dat elke Arabier achter haar gaat staan. Dat onschuldige burgers het moesten ontgelden is weer het levende bewijs van het feit dat onze leiders zich niet daadwerkelijk om de wereldvrede bekommeren. Het is de laatste jaren wel Amerika geweest die zowat overal bombardementen heeft uitgevoerd, ook hebben zij de zogeheten terroristen wapens vertrekt en gebruikt om hun vijanden te verzwakken. Het is alsof een leerling zich tegen zijn meester keert. Ik ben dan ook bang dat een figuur als Bush te impulsief handelt en een klopjacht opent op mensen die hij toch eerder moest hebben, maar niet kon pakken.

De waarheid lijkt tijdens deze chaos ineens van veel minder belang. Amerika houdt Arabieren aan en is haar controle volledig kwijt. Maar waar gaat het eigenlijk allemaal om en moeten wij mensen ons niet schamen voor het feit dat wij ons zelf nog beschaafd durven noemen als wij zo primitief handelen? Het doodslaan van elkaar of platbombarderen van steden vol onschuldige burgers is minstens zo barbaars als die aanslag op het world trade center. Ik kan en wil het niet goed praten, maar Het wordt toch echt tijd dat de supermacht bij zich zelf ten rade gaat. Zelfreflectie vereist veel ook moed en als Amerika ooit het respect en vertrouwen van de islamitische wereld kan winnen, dan is dat juist nu in deze moeilijke tijd. Het is zaak dat er zorgvuldig te werk wordt gegaan en niet zomaar, omdat er nou eenmaal een zondebok moet zijn, aanvallen uit te voeren op doelen als Irak of Afghanistan.

Tot slot nog iets anders wat in de berichtgeving nog niet aan de orde is geweest is. Dat er in het world trade center een heleboel moslims werkten en dus ook zijn omgekomen, lijkt heel de wereld te ontgaan. Eerder deze week deelde bijvoorbeeld de Marokkaanse staatstelevisie mee dat er ook Marokkaanse slachtoffers te betreuren vielen. Natuurlijk doet tijdens zo’n verschrikkelijke aanslag de nationaliteit van de slachtoffers er even niet toe, maar een Nederlander die denkt dat alle Marokkanen of moslims in Nederland deze actie goedkeuren heeft het toch echt goed mis en moet beseffen dat het echt gaat om een stel gasten die om aandacht schreeuwen want het leven van heel wat Marokkaanse gezinnen wordt nu ook door verdriet en pijn overschaduwd.

Ali Eddaoudi

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 9174 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Hot Topic
Getagged onder
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld