Breaking News

Haha een moslim!

  • donderdag, nov 29 2001
  • Geschreven door  Abdessamad
Komediefilms, komedieseries en standup-comedians daar houdt iedereen wel van. ‘Kop spijkers’, ‘Raymann is laat’ en ‘dit was het nieuws’. Prachtige programma’s! Wat zijn films, programma’s en optredens die als doel hebben om mensen aan het lachen te maken toch cool! Humor is niet voor niets een van de mooiste ‘dingen’ van het leven. Humor en natuurlijk vooral de reactie die het bij mensen teweeg brengt, namelijk een glimlach, lach of schaterlach, geeft mensen een intens gevoel van geluk.
Komediefilms, komedieseries en standup-comedians daar houdt iedereen wel van. ‘Kop spijkers’, ‘Raymann is laat’ en ‘dit was het nieuws’. Prachtige programma’s! Wat zijn films, programma’s en optredens die als doel hebben om mensen aan het lachen te maken toch cool! Humor is niet voor niets een van de mooiste ‘dingen’ van het leven. Humor en natuurlijk vooral de reactie die het bij mensen teweeg brengt, namelijk een glimlach, lach of schaterlach, geeft mensen een intens gevoel van geluk. Lachen is dus belangrijk! Lachen geeft zelfvertrouwen. Het zorgt ervoor dat je je lekkerder in je vel voelt. Lachen is gezond. Ik weet niet hoe dat komt maar uit diverse onderzoeken is dit gebleken. Het psychologisch effect dat lachen bij mensen heeft zorgt voor positieve impulsen in de lichamelijke gesteldheid en dus een voor een beter gezondheid. Lachen maakt sociaal. Wanneer je niet met en over mekaar grappen kunt maken, kan je niet met mekaar lachen. Als je niet met je omgeving kunt lachen, zul je mekaar op het persoonlijke vlak nooit helemaal goed leren kennen. Lachen is dus een noodzaak! Oftewel zoals de uitdrukking luidt: ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’.

Ik moet daarom tot mijn verbazing in diverse media lezen dat Mohammed Rabbae van Groen Links het geen goed idee vindt dat er grappen over Osama Bin Laden worden gemaakt. Sorry, maar dit volg ik even niet. In diverse discussieforums zie ik hetzelfde je mag geen grappen maken over de Twin Towers die er niet meer zijn… Mijn collega werd laatst een beetje boos toen hij van een andere collega van mij een é-mailtje kreeg met een aantal grappige (ja sorry ik kan het ook niet helpen) foto’s die met het gebeurde van 11/9 te maken hebben. Ik heb ook ergens in een discussieforum gelezen dat een bepaalde persoon binnen dat forum vond dat het maken van grappen over moslims op televisie (bv. In Kop spijkers) verboden zou moeten worden. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden van personen die het maken van grappen over personen en gebeurtenissen willen verbieden die op zich wel te begrijpen zijn…

Is dit niet onrealistisch? Humor kun je toch niet (wettelijk) regelen? Je kunt mensen toch niet gaan verbieden om grappen te gaan maken over bepaalde gebeurtenissen en bevolkingsgroepen? En als het vermijden van beledigingen, van bepaalde personen dan wel groepen personen of landen, door die grappen als reden voor het verbieden van zulke grappen wordt gebruikt, dan gaat dat toch wel erg ver? Als je grappen over specifiek genoemde groepen personen, of dat nu joden, atheïsten of moslims zijn, verbiedt neem je die groepen niet meer serieus, of is het juist net andersom?

Zelf ben ik een moslim met Marokkaans-Nederlandse roots. En het doet mij in principe niets wanneer er weer in één of andere programma zoals ‘Kop spijkers’ grappen over moslims worden gemaakt. Het doet mij ook niets wanneer er weer door een standup-comedian grappen over Marokkanen worden gemaakt. Het is juist goed en grappig en bijna altijd onschuldig bedoeld. Humor maakt je juist sterk! Ook als die humor toevallig scherp is moet je eigenlijk denken ‘hahaha is that all you’ve got?’. In principe is dus elke humor onschuldige humor…

Er zitten helaas wel wat kanttekeningen aan deze onschuldige humor. Moslimspot lijkt namelijk wel een tendens te worden binnen de kring van Nederlandse grappenmakers; zowel bij professionele komieken als bij amateuren in je omgeving. Zo wordt er sinds 11/9 wel erg terughoudend gegrapt over homoseksuelen, joden, atheïsten, christenen, vrouwen, het koningshuis, torens, enz. Er lijkt wel een dubbele standaard te zijn ontstaan ten aanzien van grappen…Dit is wel opvallend of niet? Of is dit meer achterdocht? Humor blijft toch onschuldig? En die onschuldigheid geldt toch niet alleen wanneer deze spottende grappen door beroepsmatige grappenmakers plaatsvindt?

In principe moet humor waarmee je andere personen of staten beledigt mogelijk kunnen zijn, of denken jullie daar anders over?

Abdessamad

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 11694 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Hot Topic
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld