Breaking News

Rampzalig 112

  • woensdag, mrt 13 2002
  • Geschreven door  Ghizlane
Het zal je maar overkomen, je vader wordt midden in de nacht plots onwel. Het allereerste wat je dan kan doen is je huisarts proberen te bellen maar, je wordt doorverbonden naar een antwoordapparaat en het spoednummer is ook al niet te bereiken. Ondertussen verslechtert de toestand van je vader dusdanig dat er sprake is geworden van een levensbedreigende situatie. Je vader ademt en beweegt niet meer.
Het zal je maar overkomen, je vader wordt midden in de nacht plots onwel. Het allereerste wat je dan kan doen is je huisarts proberen te bellen maar, je wordt doorverbonden naar een antwoordapparaat en het spoednummer is ook al niet te bereiken. Ondertussen verslechtert de toestand van je vader dusdanig dat er sprake is geworden van een levensbedreigende situatie. Je vader ademt en beweegt niet meer.

Dat overkwam onlangs een Marokkaanse jongen uit Utrecht.

Als elke seconde telt dan bel je natuurlijk meteen het nummer 112. Dat dacht de jongen ook, maar hij had toen nog niet kunnen vermoeden wat hem te wachten stond.

Hij kreeg op het eerste gezicht een aardige mevrouw aan de lijn waaraan hij vervolgens vertelde dat zijn vader in levensgevaar was en er zo spoedig mogelijk een ambulance naar zijn adres gestuurd moest worden.

Helaas voor de jongen en zijn vader, stuurde de telefoniste echter geen ambulance, maar begon ze vragen te stellen waarvoor op dat moment absoluut geen tijd was.

In de kostbare tijd waarin 112 levens zou moeten redden, stelde de telefoniste vragen zoals:

‘Heeft hij dit al vaker gehad’ en ‘mag ik hem misschien even spreken’?

Dat terwijl de vader nog maar half in leven was en het juist van uiterst belang was dat er zo snel mogelijk hulp ter plaatse zou komen. De telefoniste bleef echter maar doorvragen en weigerde een ambulance naar zijn adres te sturen.

Aangezien de tijd begon te dringen en de alarmcentrale in plaats van spoedeisende hulp te verlenen er juist alles aan deed om die snelle hulpverlening onmogelijk te maken, zat er voor de jongen niet veel anders op dan via een andere manier zijn vader naar het ziekenhuis te brengen. Hij besloot een taxi te bellen.

In de tussentijd belde hij voor een tweede maal naar de alarmcentrale en kreeg weer dezelfde vrouw aan de lijn. Zelfs bij deze keer drong het bij de telefoniste nog niet door dat er sprake was van een noodsituatie.

De jongen moest uiteindelijk zelf zijn vader met de trap naar beneden dragen en is toen met de taxi naar het ziekenhuis gegaan. Eenmaal bij het ziekenhuis aangekomen konden ze niet veel meer voor hem doen, zijn vader was al overleden aan een hartstilstand.

Ieder mens heeft zijn tijd van komen en zijn tijd van gaan . Als iemand overlijdt, dan is dat de wil van Allah. Met of zonder hulp van 112. Maar, het is wel de taak van de alarmcentrale dat zij, net als ieder ander, haar werk gewoon naar behoren doet en meteen met de juiste hulpverlening klaar staat.

Hoe had dit kunnen gebeuren? Als de melder aangeeft dat er sprake is van een noodsituatie dan behoort de centrale daar ook meteen vanuit te gaan. Waarom dan deze keer niet?

Het nummer is er tenslotte juist voor spoedeisende en levensbedreigende zaken dus je zou kunnen verwachten dat zij er alles aan zouden doen om zo min mogelijk tijd te verspillen.

Of is er misschien iets anders aan de hand? Het was duidelijk dat de telefoniste niet geloofde dat er sprake was van een ernstige situatie. Ze dacht waarschijnlijk dat ze weer te maken had met een van die vele treitertelefoontjes die dagelijk binnen komen.

Maar, waar dacht zij dan haar conclusie op te baseren?

Kwam dat door de buitenlandse achternaam van deze jongen en het accent waarmee hij sprak?

Is een allochtone beller minder geloofwaardig dan een autochtone beller die om hulp vraagt?

Aan de hand waarvan dacht deze telefoniste te bepalen dat een ambulance in dit geval niet nodig was?


Ghizlane.

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 10211 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Hot Topic
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld