Breaking News

Schending van internationale rechtsregels!

  • zondag, dec 14 2003
  • Geschreven door  Hanan Sealeti
Erg verbaasd was ik niet toen ik op het nieuws zag dat ze Saddam Hoessein te pakken hadden. Wat me wel verbaasde (eigenlijk meer verontwaardigde)was de staat waarin hij zich bevond en de schaamteloosheid van de persdienst van het Amerikaanse leger en het gebrek aan fatsoen waar ze toon aangaven door de beelden wereldwijd bekend te maken. Meteen toen ik die beelden zag ging het door me heen dat de een of andere regel wel aan de laars moest zijn gelapt door die beelden te vertonen.
Erg verbaasd was ik niet toen ik op het nieuws zag dat ze Saddam Hoessein te pakken hadden. Wat me wel verbaasde (eigenlijk meer verontwaardigde)was de staat waarin hij zich bevond en de schaamteloosheid van de persdienst van het Amerikaanse leger en het gebrek aan fatsoen waar ze toon aangaven door de beelden wereldwijd bekend te maken. Meteen toen ik die beelden zag ging het door me heen dat de een of andere regel wel aan de laars moest zijn gelapt door die beelden te vertonen. En inderdaad, de beelden die vertoond werden in opdracht van het Amerikaanse leger waren in strijd met de regels van de internationale conventie van Geneve. Maar om dat soort dingen geeft de Verenigde Staten natuurlijk niet. Het gaat erom zoveel mogelijk zieltjes winnen (in het geval van president Bush) voor de volgende verkiezingen.

Als Amerikaanse krijgsgevangenen echter (ook onterecht) wereldwijd op het nieuws zijn te zien dan gelden de internationale rechtsregels opeens wel. Hoe bedoel je dubbele moraal, het druipt ervan af. Maar ja al met al zijn veel mensen blij met de gevangen name van Saddam Hoessein en een aantal ook weer niet. Niemand die het echter heeft over de schending van internationale rechtsregels die heeft plaatsgevonden. Ik zeg het eigenlijk verkeerd er wordt wel over gepraat, maar men trekt zich er niets van aan.

Aan de andere kant is men ook niet anders gewend van de Verenigde Staten. De VS heeft ook tijdens de oorlog met Afghanistan laten zien dat ze het niet zo nauw nemen met de internationale rechtsregels en dan maar hameren op landen die hetzelfde doen. Amerika toch, niet met twee maten meten. De Verenigde Staten hebben met de kamp in Guantanamo Bay, "ter ere" van de (krijgs)gevangenen uit Afghanistan, laten zien dat de rechten van de mens ze volkomen koud laat. Krijgsgevangenen willen ze het niet noemen, zodat de gevangen zich niet kunnen beroepen op de conventie van Geneve. Zelfs een officiële aanklacht tegen de gevangenen ligt er niet. Mocht een wijsneus van een advocaat om opheldering willen vragen voor zijn cliënt dan moet hij niet bij het Amerikaanse Hof wezen, want Guantanamo Bay ligt niet in Amerika en valt derhalve niet onder de jurisdictie van het Amerikaanse "gerechtshof". Ja ja, de Verenigde Staten heeft zich van alle kanten ingedekt, de gevangen in Guantanamo Bay kunnen zich nergens op beroepen en kunnen alleen maar hopen dat de VS enige menselijkheid zal tonen en hen het recht zal geven op een eerlijk proces.

Maar gezien de plannen van de VS zit het er niet in dat de VS op korte termijn enige menselijkheid ten toon zal spreiden. Er liggen namelijk plannen om van Guantanamo Bay een echte "vernietigingskamp" te maken. Yup, iets in de trant van een concentratiekamp, maar dan iets officiëler. Er zijn namelijk plannen om het kamp uit te breiden, denk aan de stroom gevangenen die binnenkort uit Irak te verwachten zijn, met een eigen gerechtshof, eigen cellen en ….. ja mensen, eigen executiekamers. Leuk voor de VS, het leger kan dan eindelijk een jongensdroom in vervulling laten komen, ze kunnen het recht in eigen hand nemen. Net waar we op zitten te wachten. Mocht iemand in de toekomst enige rancune jegens de VS tentoonspreiden dan adviseer ik die persoon ten zeerste toch zo verstandig te zijn en zijn mening voor zich te houden. Voor je het weet staat het Amerikaanse leger voor de poort en zit je ook gezellig in Guantanamo Bay. Waar de VS al niet goed voor is. Deze praktijken doen me toch sterk aan de tweede wereldoorlog denken.

Als we dan met zijn allen getuigen kunnen zijn van al deze wandaden tegen de mensheid dan kunnen we ons afvragen of die internationale rechtsregels überhaupt enig nut hebben! Sommige landen vinden kennelijk dat ze boven die regels staan. Bestaat er enige instantie die erop toeziet dat die rechtsregels niet geschonden worden? De NAVO of de VN misschien zou je denken en dat denk ik zelf ook, maar die hoor je niet als rechtsregels worden geschonden, tenminste die hoor je niet als de VS die regels schendt, dat is heel wat anders. Als je ze wel hoort, dan is het een of andere woordvoerder die een beetje slapjes uitroept dat de behandeling van die en die gevangene in strijd is met de internationale rechtsregels. Kennelijk hebben ze dan genoeg gedaan, want daar houdt het ook mee op. Een constatering dat iets niet goed gaat of rechtvaardig uitgevoerd wordt! Wat hebben de gedupeerden daar aan? Niet veel zou ik zeggen. Er wordt even over geroezemoesd in het nieuws en het gaat rond en iedereen is voor heel even verontwaardigd, maar daar blijft het dan ook bij. Tja zou je dan kunnen denken, het gaat in de meeste gevallen toch om boeven en wie maalt er nou om hun rechten. Dat kan wel zo wezen, maar als niemand er om maalt moeten er ook geen gedragsregels voor hen worden opgesteld waaraan landen zich moeten houden. Simpel klinkt het allemaal zo, maar het zal wel wat ingewikkelder in elkaar zitten. Politieke spelletjes die niet helmaal pluis zijn zullen er ook wel mee te maken hebben.

Of die internationale rechtsregels, zoals de conventie van Geneve echt hun nut bewijzen betwijfel ik. Aan de andere kant als die regels er niet waren dan zal er waarschijnlijk nog onzorgvuldiger en nog onrechtvaardiger met krijgsgevangenen worden omgesprongen. De stelling die ik hier wil deponeren is dan ook:

"Er dient een commissie te worden ingesteld die streng moet toezien dat landen de regels van het internationaal recht naleven en bij schending van die regels moeten er sancties uit voortvloeien!"

Hanan Sealeti

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 20029 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Hot Topic
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld