Breaking News

Journalisten Vredesprijs 2005 voor Mohammed Benzakour

OP 18 juni 2005 heeft het Humanistisch Vredesberaad de vredesprijs voor Journalistiek toegekend aan de publicist Mohammed Benzakour.
OP 18 juni 2005 heeft het Humanistisch Vredesberaad de vredesprijs voor Journalistiek toegekend aan de publicist Mohammed Benzakour.

Hij ontving de prijs uit handen van Anja Meulenbelt, journalist voor de vrede van 2004, tijdens een bijeenkomst van de stichting “Huis van Erasmus” in Rotterdam. Anja Meulenbelt memoreerde over de gespannen samenleving, met anekdotes uit haar functiebeleving als senator van de SP, en reageerde instemmend op de keuze voor de nieuwe Journalist voor de vrede 2005. De jury, bestaande uit kaderleden van het Humanistisch Vredesberaad en vorige prijswinnaars, moest dit keer een keuze maken uit Weltevreden, Mak en Benzakour.

Jury Rapport

Door zijn kenmerkende humor en vrolijkheid, zijn uitdagende mooie schrijfstijl heeft Benzakour zich geplaatst bij de getalenteerde Nederlandstalige publicisten. Zijn werk bevat een veelheid aan spelen met woorden en gedurfde onderwerpen. De taal heeft (zoals hij zelf zegt) een heilzame werking en hij gebruikt haar goed. Ook de lezer geniet van de verrassende aanpak van het voortdurende integratie debat in Nederland. Hij is een van de weinigen die in staat is om de Marokkaanse cultuur onder de aandacht te brengen en verzet zich met zijn woorden tegen de maatschappelijke verharding en vervreemding van de Islamitische mens. Niet zonder zelfspot grijpt hij onderwerpen aan die variëren van moslimgewoontes tot de schets van de Nederlandse samenleving in de tijd tussen Fortuyn en Hirshi Ali.

De publicaties van Benzakour, die zichzelf “de reviaan van Marokkaanse afkomst” noemt zijn in veel dagbladen en opinie weekbladen te vinden.

Daarnaast zijn twee boeken van zijn hand verschenen:

· "Abou Jahjah: Nieuwlichter of oplichter”, over de demonisering van Abou Jahjah

· “Osama’s grot: Allah, Holland en ik”, wat een verzameling is van zijn columns tussen 2001-2005

Hans Krikke waarschuwde al eerder in 2003, bij het media-debat van het Humanistisch Vredesberaad voor de opkomst van het Islamafobie spook.

Wij zijn dan ook zeer verheugd dat we een van de bestrijders hebben gevonden in Benzakour. Een kritisch publicist, een noodzakelijke dwarsligger.

Zijn werk draagt bij aan een afgewogen oordeel bij het publiek, en daardoor ook aan een cultuur van vrede, geweldloosheid en rechtvaardigheid.

Zijn laatste boek, “Osama’s grot” , is een aanrader voor mensen die de mens in mensen wil zien.

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 12790 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Mohammed Benzakour
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld