Breaking News

Ik houd van boycot

  • woensdag, feb 15 2006
  • Geschreven door  Mohammed Benzakour
In deze cartooneske tijden mag de term ‘boycot’ zich verheugen op hernieuwde belangstelling. Maar helaas niet zo positief. Men vindt het schande dat de moslimwereld Deense producten boycot.

In deze cartooneske tijden mag de term ‘boycot’ zich verheugen op hernieuwde belangstelling. Maar helaas niet zo positief. Men vindt het schande dat de moslimwereld Deense producten boycot.

Schande? Niets zo mooi als een boycot. Zelf ben ik dol op boycotten. Er kan mij niet genoeg geboycot worden. Aan elke boycot doe ik mee. Het liefst boycot ik alles en iedereen. Auto’s, NS, woningcorporaties, Bush, Talpa. Zelfs bepaalde familieleden kan je maar het best boycotten. Het woord alleen al: BOY-COT. Het is poëzie, zachte, ronde assonantie. En toch krachtig en kordaat. Daar houd ik van: een boodschap met schoonheid.

Boycot is een wonderlijk woord. Draai het om en je krijgt cotboy. Het neefje van cowboy. Ook zo’n dapper en manmoedig woord.

Boycot is afkomstig van Charles Cunningham Boycott (met dubbel t ja). Een Ierse zakenman die zo hardvochtig zaken deed dat men besloot hem te isoleren. En het werkte. Mister Boycott werd een milde, rechtvaardige handelaar. Uit boycot is altijd iets goeds ontsproten. Gandhi boycotte Engelse producten. Nederland boycotte Zuid-Afrika. In Montgomery werden racistische bussen geboycot.

Boycot is het laatste protest in een ongelijke wereld. Het enige redmiddel van de burger jegens de allesdoordringende hegemonie van de multinationale imperia. Stil verzet van de onmachtige versus de machtige. Klein Duimpje versus de reus. David versus Goliath.

Boycot is socialisme ten top. Wie de wereld wil verbeteren begint met boycotten. Als we met z’n allen één weekje de slagerij ontzien dondert de hele bio-industrie in elkaar. Koe blij, kip blij, u blij. De smaak van biefstuk als vroeger: rijk en mals. Dus waar wachten we nog op - boycotten die handel!

Mohammed Benzakour

AD/Dordtenaar, 15 februari 2006

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 11145 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Mohammed Benzakour
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld