Breaking News

Vrouwenemancipatie

  • maandag, nov 26 2012
  • Geschreven door  Ikram Amatullah

Vrouwenemancipatie, -onderdrukking en Islam? Wat doet de niet-moslims denken dat wij vrouwen in de Islam onderdrukt worden? Hoe komen ze erbij dat de vrouw minder waard is dan de man binnen de Islam? Wij moslims worden dagelijks geconfronteerd met ‘vrouwenonderdrukking’ in de Islam. Ik heb het woordje onderdrukking opgezocht op Google en ik krijg woorden die te maken hebben met dictatuur, slavernij, terreur, dwang en soortgelijke woorden.

Degene die zich in de Islam verdiept, komt er achter dat de vrouw een verheven positie heeft, dat de vrouw koste wat het kost beschermd wordt tegen het kwaad van buitenaf. Het meest belangrijkste is dat de vrouw gelijkwaardig is aan de man. De Qoraan die de vrouw onderdrukt is slechts een beeld dat veel onwetende mensen hebben, want de vrouw in Islam is niet onderdrukt.

Laten we het eerst hebben over de vrouwenemancipatie, het feminisme. Waar de vrouwen in de negentiende- en twintigste eeuw ‘vochten’ voor hun recht, kenden de Islamitische vrouwen 1400 jaar geleden het recht. Waar de vrouwen in de westerse wereld, waaronder Nederland, begin twintigste eeuw voor het eerst kiesrecht kregen, hadden de vrouwen binnen de Islam het kiesrecht al 1400 jaar geleden verkregen. En zo kunnen we een hele opsomming noemen van de rechten die de vrouwen al 1400 jaar hebben terwijl in de westerse wereld deze net een eeuw bestaan.

De onwetenden, de mensen die geen of niet genoeg kennis van de Islam hebben, zeggen dat er in de Qoraan staat dat de man twee keer zoveel waard is dan de vrouw. Dit concluderen zij uit het feit dat de man het dubbele van de erfenis krijgt dan de vrouw. Ik zeg eerlijk, de man krijgt inderdaad meer. Maar de reden waarom is slechts een wijsheid die geen enkele mens kan bedenken. Dus waarom krijgt de man meer? Omdat de man voor zijn vrouw, kinderen en moeder-wanneer deze oud is- moet zorgen. De vrouw daarentegen, die hoeft haar geld niet te verspillen aan het verzorgen van de kinderen. Dus met andere woorden, de mannen hebben de lasten en krijgen daarom meer erfenis en de vrouwen mogen de erfenis voor zichzelf houden. Oftewel, de vrouw krijgt in principe meer geld. Wat een wijsheid.

Men ziet de hijaab, de kleding die een moslima hoort te dragen waarbij zowel het haar als het lichaam bedekt is, als een onderdrukking. Waarom(?) vraag ik me dan altijd af? Ik voel me niet onderdrukt(?). Elk ander moslimvrouw die de hijaab draagt voelt zich ook niet onderdrukt. Het is een vrijheid om niet zoals de gehele samenleving je haar te laten zien. Het is een bevrijding dat ik ervoor kies om mijn lichaam te bedekken. Wij kiezen er zelf voor om ons te bedekken omdat onze Heer dat wil. Wij kiezen er zelf voor om de hijaab te dragen. We laten ons er niet toe dwingen door onze vaders, broers, -voor de getrouwde dames-de man. Is vrijheid om te doen wat je wil als vrouwzijnde geen emancipatie? ‘Baas in eigen buik’ zeiden ze in de jaren zestig, wij zeggen baas over eigen lichaam.

Wat ik onder vrouwenonderdrukking versta, is het doen en laten wat de maatschappij van je vraagt of beter gezegd: van je verlangt. De maatschappij waar wij in leven in Nederland, verwacht van de vrouw dat zij zich aantrekkelijk kleedt waarbij haar rondingen en haar haar te zien zijn. Er wordt van de vrouw verwacht dat zij een shirt draagt met een diepe hals, dat zij hoge hakken draagt om sierlijk te lopen. Dat zij make-up draagt om er aantrekkelijker uit te zien. Doet ze dit niet, dan hoort ze er niet bij. Als moslima zijnde, hoor je er niet bij. Want de maatschappij walgt ervan dat zij het haar en de rondingen van de moslima’s onder die lange gewaden niet kunnen zien. Zij walgen ervan dat ze er niet aantrekkelijk bij loopt. Zij walgen er het meest van, dat wij ons bevrijdt voelen door onze bedekking.

Wat ik het ergste vind, is niet dat de niet-moslims zo over de Islam denken. Veel onwetende ‘moslima’s’ denken er ook zo over. Noem het hoe je het noemen wilt. Maar wij moslima’s weten beter ;)

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 8715 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Moslima
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld