Breaking News

"De pennen zijn opgeheven en de boeken zijn gedroogd"

  • zaterdag, mrt 29 2003
  • Geschreven door  Najet Ahbouk
Vele mensen zijn moslims al hamdoe li Allah - Allah zij geprezen -, tegelijkertijd zijn er ook zo weinig moslims. Allah swt heeft de gehele mensheid geschapen om hem alleen te aanbidden. Slechts een klein deel aanbidt hem ook daadwerkelijk. Ik probeer me in te denken hoe het moet voelen voor een moeder om te zien hoe haar eigen kinderen ontkennen dat ze bestaat. Uiteraard is dit ondraaglijk voor een moeder.
In de naam van Allah swt, de Barmhartige, de Genadevolle.

Vele mensen zijn moslims al hamdoe li Allah - Allah zij geprezen -, tegelijkertijd zijn er ook zo weinig moslims. Allah swt heeft de gehele mensheid geschapen om hem alleen te aanbidden. Slechts een klein deel aanbidt hem ook daadwerkelijk. Ik probeer me in te denken hoe het moet voelen voor een moeder om te zien hoe haar eigen kinderen ontkennen dat ze bestaat. Uiteraard is dit ondraaglijk voor een moeder. Ik besef dat Allah swt niet te vergelijken is met een moeder. Ik besef ook dat het zeer triest en afgrijselijk is dat slechts een klein deel van de mensheid ook daadwerkelijk het doel praktiseert waarvoor het geschapen is.

Ondanks de wetenschap dat ik van mezelf weet dat ik een praktiserende moslima ben, ik van mezelf weet dat ik oprecht ben en een zuivere intentie heb, zweeft de gedachten wel eens door mijn hoofd of ik wel El Jenna - het paradijs zal bereiken als ik op dit moment zal sterven. De dood, een term waar velen onder ons liever niet aan denken. Echter wil ik op de noodzaak en relevantie wijzen van het denken aan de dood. Het denken aan de dood bereidt ons niet alleen mentaal voor op de dood, maar versterkt onze imane - geloof - ook.

De profeet vzmh: "gedenk de dood vaak want het versterkt je imane". (overgeleverd door Boechari en Moesliem)

Al hetgeen waar we geen controle over hebben, al hetgeen waar we niets van weten baart angst. Het is dus heel menselijk om angstig te zijn voor de dood. Die angst kan wel degelijk verdwijnen. Door allereerst praktiserende moslims te zijn - wat voor sommige onder ons een hele opgave is. Ik wijs naar het vergaren van kennis. Zoals ik wel eerder heb gezegd leid kennis tot begrip en begrip tot overtuiging, wat op zijn beurt zal leiden tot praktiseren -, en op zoek te gaan naar informatie omtrent de dood. De weg die de ziel aflegt, het graf en youm el agier zijn deelonderwerpen waar men zich over kan buigen om de angst voor het onwetende te verkleinen.

Een aantal weken geleden is er een opkomst op gang gebracht in mijn woonstad van Nederlandse moslima's die al hamdoe li Allah het licht van de Islam hebben gezien. Deze dames zijn een pad ingeslagen die ze veel voldoening, geluk en vooral het paradijs zal brengen, inshallah. De dames zijn begonnen met het vergaren van kennis. Deze dames weten en begrijpen waarom zaken moeten in de Islam en zijn dus beter in staat om deze zaken te praktiseren. Wij, Marokkanen - uiteraard niet allemaal - krijgen islamitische principes en restricties ingegoten met de paplepel wat vaak het effect heeft dat we het 'Waarom' niet begrijpen. Juist omdat men vaak pas op latere leeftijd de behoefte krijgt om achter het Waarom te komen, ontstaat een lange periode van dwaling. Ik blijf hameren op het belang van kennis en op het belang van het bespreekbaar maken van zaken.

Er zijn vele hadieths (overleveringen van de profeet vzmh) die ik zeer veelzeggend vind met een relevante boodschap. Een van die overlevering is het onderstaande. Ik moet zeggen dat ik hem uit mijn hoofd zal opsommen en dus niet de correcte woordkeuze kan citeren zoals staat in betreffende hadith. Moge Allah swt me vergeven voor enige onvolmaaktheden en foutjes.

Er was eens een vrouw waarvan haar echtgenoot lange tijd op reis was. Hij had haar nadrukkelijk verboden om het huis te verlaten, in welke omstandigheid dan ook. Toen de vader van deze vrouw op sterven lag, werd een gezant naar de vrouw gestuurd met de mededeling dat ze zo snel mogelijk moest komen om haar vader nog levend te kunnen zien. De vrouw had hier te maken met een dilemma. Enerzijds wilde ze niest liever dan haar liefhebbende vader zien, anderzijds moest ze haar echtgenoot gehoorzamen. Echter gehoorzaamde de vrouw haar echtgenoot en haar vader stierf zonder dat ze hem gezien heeft. Er is een ayaa - stukje uit de koran - neer gezonden waarin duidelijk werd gemaakt dat de vader eigenlijk naar de hel zou gaan. Maar door de sbar - geduld- van de dochter om haar man te gehoorzamen en haar vader niet te zien, vergaf Allah swt hem en mocht de vader naar de hemel. (overgeleverd door Boechari)

Hoeveel personen onder ons zijn in staat om hetzelfde te handelen als deze sterke vrouw? Hoeveel personen onder ons zouden de kracht hebben de drang te beheersen, om hun geliefde vader nog eenmaal te zien? De bovenstaande overlevering leert ons twee dingen. Het feit dat sbar leidt tot veel zegeningen. Zoals Allah swt het geformuleerd heeft in de heilige Koran, "Ina Allaha m3a sabirien" - Allah is met de geduldige -. Ten tweede het belang van het gehoorzamen van de echtgenoot wat sterk naar voren komt in de volgende overlevering.

Onze geliefde profeet vzmh zei: "als Allah swt het niet verboden had om voor iemand anders dan Hij te knielen, zou ik bevelen dat de vrouwen voor hun echtgenoten moeten knielen".
(overgeleverd door Boechari en Moeslim)

De onderstaande hadith leert ons het belang oprecht te zijn naar elkaar toe. Met een zuivere intentie elkaar te complimenteren en oprecht het beste voor elkaar te wensen.

Aboe Hamza Anas ibn Malik verhaalt dat de profeet van Allah zei: "Niemand van jullie gelooft (werkelijk) totdat hij voor zijn broeder wenst wat hij voor zichzelf wenst."
(Boechari en Muslim, 13)

Ik wil niet alleen anderen wijzen op het belang van bovenstaande overleveringen maar in het bijzonder mezelf. Ik hoop dat ik men d.m.v het bovenstaande geprikkeld heb om op zoek te gaan naar andere prachtige overleveringen die een betrouwbare leidraad zullen zijn in onze levens. Allah swt leidt wie hij wil, maar diegene die een stap in de juiste richting zet, zal zeker leiding gegeven worden. Ik wil ten einde Allah's woorden citeren uit de heilige Koran die ons wijzen op het feit dat alles al vaststaat: "De pennen zijn opgeheven en de boeken zijn gedroogd". Niets kan ons gebeuren zonder Allah's wil en alles gebeurt met zijn wil. Niets kan erbij worden geschreven - de pennen zijn opgeheven -, en niets kan worden weggehaald - de boeken, inkt is gedroogd.

Najet Ahbouk

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 13059 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Moslima
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld