Breaking News

Mijn hoofddoek en ik

  • donderdag, dec 05 2002
  • Geschreven door  Gadija
Ik ben nu 20 jaar en draag een hoofddoek. De opvallendste opmerkingen die ik van mijn Nederlandse omgeving heb gehad zijn: hoofddoek dragen staat nergens in de koran en draag je een hoofddoek omdat je bent getrouwd. Deze opmerkingen zijn uiteraard gezegd door onwetendheid over de islam. Om die onwetendheid maar gauw uit de weg te ruimen, zal ik hieronder van elke opmerking mijn reactie vermelden.
Ik ben nu 20 jaar en draag een hoofddoek. De opvallendste opmerkingen die ik van mijn Nederlandse omgeving heb gehad zijn: hoofddoek dragen staat nergens in de koran en draag je een hoofddoek omdat je bent getrouwd. Deze opmerkingen zijn uiteraard gezegd door onwetendheid over de islam. Om die onwetendheid maar gauw uit de weg te ruimen, zal ik hieronder van elke opmerking mijn reactie vermelden. Ten eerste, hoofddoek is voor elk moslimvrouw verplicht in de islam, dat staat ook in de koran; Soerah An Nôer (soerah 24 (hoofdstuk), vers 34 (paragraaf).

"En zeg tegen de gelovige vrouwen, dat zij hun ogen neerslaan en hun kuisheid bewaken, en hun sieraad niet tonen, behalve wat daarvan zichtbaar is. En zij moeten hun sluiers over hun boezems dragen en hun schoonheid niet openlijk tonen, behalve aan hun echtgenoten, of hun vaders, of de vaders van hun echtgenoten, of hun zonen, of de zonen van hun echtgenoten, of hun broeders, of de zonen van hun broeders, of de zonen van hun zusters, of hun vrouwen, of hun slavinnen waarover zij beschikken, of mannelijke helpers die geen begeerte meer hebben, of de kinderen die nog niet op de 'Aurat' van vrouwen letten.".

Kortom, het staat er wel in!

Nadat ik heb uitgelegd dat het wel in de koran staat, kijken de meeste mij achterdochtig aan. Terwijl ik vind dat niemand mag spreken of oordelen over een onderwerp waar diegene niets over weet. Soms heb ik de neiging om met mijn koran op zak, iedereen te overtuigen van wat de waarheid is, maar dat is onmogelijk. Het is natuurlijk heel belangrijk dat een persoon open moet staan voor een geloof. Ik denk dus niet dat je een ongelovige makkelijk kan overtuigen van iets waar je zelf in gelooft. Als het gaat om een levensovertuiging en in dit geval de hoofddoek, moet je er voor 100 % achter staan en weten waarom je het draagt.

Het is de taak van de ouders om hun kinderen op een vroeg stadium uit te leggen waarom een meisje een hoofddoek draagt. Het kind zal zich er bewust van zijn en er geen moeite mee hebben het te dragen. Bij mij is het heel geleidelijk gegaan. Mijn moeder draagt een hoofddoek en mijn oudere zus ook. Automatisch deed ik hem ook om als ik het salaat (gebed) verrichtte met mijn moeder. Vervolgens wou ik hem ook buiten dragen, maar durfde dat in het begin niet. Ik was bang voor de reactie van mijn omgeving buiten, maar daar moest ik me niets van aantrekken. Dus dag na dag raakte ik gewend met een hoofddoek op mijn hoofd. Ik droeg hem al een tijd en ben toen naar het voortgezet onderwijs gegaan. Ik zat in de puberteitsfase, waarin uiterlijk centraal staat. Zelf vond ik het niet erg om een hoofddoek te dragen, maar verwachtte wel opmerkingen van mijn klasgenoten. Mijn moeder gaf me als reactie terug te zeggen bij de opmerking "doe je hoofddoekje af": als ik mijn hoofddoek af doe, doe jij je broek omlaag! Zo ging ik als zelfverzekerde puber mijn schooljaren tegemoet. Uiteindelijk heb ik een aantal opmerkingen gehad, waaronder ook de hierboven aangegeven opmerking. Mijn reactie maakte dat meisje wel stil, dus het werkte wel! Lang leve mijn moeder, voor haar steun en toeverlaat.

Een paar jaar na mijn voortgezet onderwijs ben ik naar een reünie van die school geweest. Waar ik in gesprek ging met mijn oude engelse lerares. Zij vertelde mij dat ik vaak het gespreksonderwerp was tijdens de koffiepauze in de docentenkamer. Dit was voor mij volstrekt een verrassing omdat ik mezelf niet anders voelde dan de rest van mijn klasgenoten. Ik was een doodnormaal spontaan meisje, dat van humor houd en met alles graag mee wou doen. Ben altijd leergierig geweest en deed met alle plezier mee met de gymlessen. Dit was blijkbaar in de ogen van die docenten niet een beeld dat zij hadden van een meisje met hoofddoek. Grappig vind ik wel dat ik dat bevooroordelende beeld van die docenten heb mogen veranderen.

Dan de opmerking "draag je een hoofddoek omdat je bent getrouwd", gaat ook niet op.
Allah (swt) heeft namelijk geopenbaard dat ieder meisje vanaf haar eerste menstruatie de verantwoordelijkheid heeft over de rechten en plichten van de islam. Dus ook het dragen van een hoofddoek. Overigens ben ik zelf niet getrouwd en draag wel een hoofddoek. Het zou voor mij nooit een reden kunnen zijn om te beslissen een hoofddoek te dragen, omdat ik getrouwd ben. Ik zou dit oneerlijk vinden tegenover Allah (swt) en mijn intentie zou dan helemaal niet juist zijn ten opzichte van mijn levensovertuiging. Het is mij een genoegen om een hoofddoek te dragen en op deze manier mijn islamitische geloofsovertuiging te symboliseren in mijn omgeving.

Wat ik als laatste voorop wil stellen is dat er in Nederland wel vrij makkelijk gedaan wordt over hoofddoeken dragen, in vergelijking met sommige Europese landen, zoals Frankrijk en België. Een meisje dat een hoofddoek draagt heeft het recht om in alle soorten scholen les te krijgen. Het is in ieder geval niet toegestaan om afgewezen te worden door de hoofddoek. Ook kun je tegenwoordig in veel winkels achter de kassa werken met de hoofddoek om. Zelf heb ik in een bakkerij gewerkt, er werd wel eens gezegd: beter voor de hygiëne. Eigenlijk heb ik nooit het gevoel gehad dat ik door mij hoofddoek belemmerd werd in mijn wensen.

Gadija

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 13202 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Moslima

2 reacties

  • Reactielink Hava woensdag, 31 oktober 2012 19:40 Geplaatst door Hava

    Mooi gedaan! Je hebt het recht te dragen wat je wilt & zeker als het zo in ieder heilig boek geschreven staat, dat een vrouw haar haar en lichaamsdelen niet zichtbaar mag maken. Ik ga het vanaf nu dragen en voor niets of niemand doe ik ze uit! :-*

  • Reactielink Een Trotse Moslima dinsdag, 13 september 2011 18:52 Geplaatst door Een Trotse Moslima

    Je hebt volkomen gelijk!:-*

Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld