Breaking News

Op weg met mijn kompas en mini gebedskleed...

  • vrijdag, feb 14 2003
  • Geschreven door  Gadija
Razendsnel flitst je dag voorbij! De een heeft een zware studie, de ander een fulltime baan en weet niet hoeveel andere activiteiten waar men zich mee bezig houdt. Niemand kan meer zonder een agenda leven, waar alle afspraken instaan die al weken van tevoren zijn gemaakt. Kortom een volgeboekte planning die men elke dag bezighoudt.

Razendsnel flitst je dag voorbij! De een heeft een zware studie, de ander een fulltime baan en weet niet hoeveel andere activiteiten waar men zich mee bezig houdt. Niemand kan meer zonder een agenda leven, waar alle afspraken instaan die al weken van tevoren zijn gemaakt. Kortom een volgeboekte planning die men elke dag bezighoudt. In principe moet dit geen probleem zijn voor onze religie, maar helaas worden deze factoren wel gebruikt als reden onze gebeden niet op tijd te bidden. Je wordt 7 uur wakker, in de wintertijd bid je per ongeluk ook nog eens het fadjr-gebed op tijd. Afijn, 8 uur ga je de deur uit, als het nog mee valt ben je rond zessen thuis. Uitgeput van de drukke dag, plof je op de bank neer om uit te rusten. Je kijkt op de klok, het is inmiddels al zeven uur geworden. Tijd om te eten! Nadat je je maag hebt gevuld, besluit je te gaan bidden. Ojee, het is al over achten, dat betekent dat je het duhr-gebed nog moet bidden, het asr-gebed, het maghreb-gebed en ja hoor ook het ischa- gebed kun je al bidden. Vliegensvlug bid je de gebeden achter elkaar, om toch die enige voldoening te krijgen en je niet schuldig te voelen.

Stop!!
Mense… Mense…Mense…soms heb ik wel het gevoel van: waar zijn we nou helemaal mee bezig(een bekende kreet) beseffen we wel dat deze manier, niet de manier is die onze profeet SWS ons heeft bevolen! We moeten ons realiseren hoe belangrijk het is, onze gebeden op tijd te bidden. “Het gebed is waarlijk een verplichting voor de gelovigen op vastgestelde tijdstippen” (Soera: 4 ‘En Nisè’ vers: 103) Een gebed mag niet zonder geldige reden na het tijdstip van het volgende gebed verricht worden. Dus het duhr-gebed moet verrichten voordat het tijdstip van het asr-gebed is genaderd. Een geldige reden is niet je werk, je studie of iets dergelijks. Ook op je werk moet je de mogelijkheid maken om een rustplek te vinden, als dat echt uit den boze is, neem je een gebedskleed mee en bid je tijdens je ‘eigen’ pauzes ergens in een hoekje in de kantine.

Ik weet dat je dan gaat afvragen, wat zal de omgeving dan wel niet van me denken, of is dat wel veilig om in het openbaar te bidden. Ik heb zelfs opmerkingen van mijn broeders en zusters toegeworpen gekregen, dat het vooral in deze tijd niet verstandig is te bidden waar de omgeving jou ziet. Dat het onveilig is en zelfs levensgevaarlijk, na 11 september! Het enigste wat op dat moment in mijn hoofd rond dwaalt, is: ‘La hawla wa la qoewwata iella billah(Er is geen macht en geen kracht buiten dat van Allah. Dit zegt een moslim bij een gevoel van wrevel of verontwaardiging).
Als je als moslim gelooft dat Allah SWT de kracht en macht heeft en dus diegenen beschermt die Hem aanbidden, dan zou je zeggen van: ik kan overal m’n gebedje doen.

Zelf heb ik sinds ik van studie ben veranderd helaas geen echt vaste plekje meer om te bidden. Het zijn verschillende faculteiten en ben dus vrijwel ieder dag op een ander plek. Dit mag gewoon geen belemmering zijn om mijn gebed op tijd te bidden. Daarom zijn mijn kompas en mijn mini gebedskleed, die van mijn opa is geweest, de eerste wat ik in mijn tas stop. Waar ik ook ben zoek ik een hoekje op en wend ik mij tot ALLAH SWT die ons heeft geschapen en de enigste is die wij moeten vrezen. Insha Allah beseft iedereen wat onze doel op aarde is en daardoor zonder twijfel zijn prioriteit vaststelt. Bid op tijd en doe er moeite voor!

Jazakum Allahu gairan.

Gadija

Deel dit op:

Submit to FacebookSubmit to Google BookmarksSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn


Gelezen: 14057 keer
Beoordeel dit item
(0 stemmen)
Gepubliceerd in Moslima
Log in om reacties te plaatsen

Galerij

 
Als het leven geleefd is... Is de dood nabij

In Beeld